Средните разполагаеми доходи на британските домакинства в трудоспособна възраст са на път да намалеят с 3% през тази финансова година и с 4% през годината до април 2024 г., според Resolution Foundation, пише The Guardian.

Само доходите на най-богатите ще се повишат, според годишната прогноза за жизнения стандарт на мозъчния тръст за 2023 г., докато домакинствата със средни доходи ще се борят да свързват двата края след средна загуба от £2100 (€2394).

Предупреждението идва на фона на поредица от стачки на работници, настояващи за увеличение на заплатите със средния процент на инфлация от 10,7%.

Мозъчният тръст каза, че въпреки че общият темп на инфлация вероятно ще спадне през следващите месеци в отговор на падащите международни цени на газа и петрола, разходите за живот все още ще останат  високи за много домакинства.

Как да се защитите от инфлация през 2023 година

Как да се защитите от инфлация през 2023 година

Ръстът на потребителските цени у нас достигна нива от над 18%

Очаква се сметките за енергия да се увеличат след "намаляването на правителствената подкрепа", което води до повишаване на средната сметка за енергия от £2000 през 2022-2023 г. до £2850 през 2023-24 г.

Спадът в цената на газа на едро вероятно ще намали разходите за хазната за държавните енергийни субсидии, насочени към бизнеса и домакинствата, но по-дългосрочните договори, покриващи доставката на газ за домакинствата, се очаква да поддържат цените на дребно високи поне за останалата част от годината. 

Замразяването на праговете за данък върху доходите също ще увеличи данъчните разходи за домакинство със средни доходи с около £700 от април, докато нарастващите разходи за ипотека ще доведат до 12% спад в реалните доходи за период от две години за 3 милиона домакинства, принудени да рефинансират своите ипотечни заеми.

Прогнозираният спад от 7% в стандарта на живот за две години е по-лош от свиването след финансовата криза, което доведе до спад от 5% между 2009-10 и 2011-12.

Инфлация за едни, дефлация за други - зависи на какво се топлите

Инфлация за едни, дефлация за други - зависи на какво се топлите

Ръстът на цените забавя темпа си за втори пореден месец

"В комбинация със слабо възстановяване от 2024 г. нататък, това ще остави типичните доходи на домакинствата все още под нивата отпреди пандемията дори до 2027-28 г.", се казва в доклада.