За втори пореден месец инфлацията в България намалява темпа си на растеж. През ноември годишният ръст на цените е бил 16.9%, докато през октомври инфлацията е била 17.6 на сто. През първите 9 месеца на годината инфлацията не спираше да се увеличава като от 7.3% през януари достигна невижданите от 24 години насам 18.7% през септември.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че месечната инфлация през ноември е била 0.8%. Като най-голямо поскъпване и най-съществено поевтиняване се наблюдава при енргоносителите за отопление.

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би струвало на месец отоплението на средностатистически апартамент с площ от 70 кв. м с височина 2.5 м?

Най-драстично е месечното увеличение се наблюдава при цените на: топлинната енергия за отопление - с 24.1%, пощенските услуги (куриерски услуги) - със 17% и финансовите услуги на банките - с 5.7 на сто.

Източник: НСИ

Източник: НСИ

При хранителните стоки най-много през разглеждания период традиционно са поскъпнали сезонните зеленчуци - краставици и домати, съответно с 13.6% и 12%. Следвани от изварата (с 8.5%), яйцата (с 6.4%), пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - (с по 4.8%).

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

През ноември 2022 г. най-драстично е намалението на цените на централното газоснабдяване - с 41.2% и метана за ЛТС - с 36.7 на сто. При хранителните продукти най-съществена дефлация е имало при зелето - с 14.7%, листните зеленчуци - с 9.0% и цитрусовите и южните плодове - със 7.3%.