Инфлацията бе "горещата тема" на 2022-ра година. Ръстът на потребителските цени у нас, достигна нива от над 18% по последни данни. Но не очаквайте проблемът с инфлацията да бъде бързо разрешен и през следващата година да не се споменава, поне толкова често, колкото през тази. Bank of America не вярва в това.

"Исторически са необходими средно 10 години на една развита икономика, за да се върне към 2% инфлация, след като прагът от 5% бъде пробит", сочи проучване на Bank of America.

BofA подчертава стабилната инфлация на заплатите, застаряването на населението и недостатъчните инвестиции в енергетиката като причини ценовите нива да останат високи. Според прогнозата на кредитната институция цените на петрола ще бъдат средно 100 долара за барел през следващата година.

Exxon Mobil (XOM)

Exxon Mobil е петролен "супермайор" с над 400 милиарда долара пазарна капитализация. Докато широкият пазар е дълбоко "на червено" през 2022 г., акциите на Exxon са се покачили с 58% до момента.

Не е трудно да се разбере защо инвеститорите харесват акциите: петролният гигант увеличава печалбите и паричните потоци в тази среда на цените на суровините. През първите шест месеца на 2022 г. Exxon спечели 23,3 милиарда долара, което е огромно увеличение от 7,4 милиарда долара през предходния период. Свободният паричен поток възлиза на 27,7 милиарда долара за първото полугодие, в сравнение с 13,8 милиарда долара през същия период на миналата година.

Солидните финансови показатели позволяват на компанията да връща пари на инвеститорите. Exxon изплаща тримесечни дивиденти от 88 цента на акция, което означава годишна доходност от 3,5%.

Bank of America дава рейтинг "купува" на Exxon и целева цена от $123. Тъй като акциите се търгуват на нива около $100 в момента, целевата цена предполага потенциален ръст от 23%.

ConocoPhillips (COP)

ConocoPhillips е друг голям играч в енергийния сектор с доказани запаси от 6,1 милиарда барела петролен еквивалент. Точно като Exxon, ConocoPhillips работи с всички сили благодарение на високите цени на енергията.

През второто тримесечие на 2022 г. средната реализирана цена на компанията беше 88,57 долара за барел петролен еквивалент - 77% увеличение от 50,03 долара за барел петролен еквивалент през второто тримесечие на 2021 г.

Коригираните печалби на ConocoPhillips възлизат на 5,1 милиарда долара за Q2, утроявайки 1,7 милиарда долара, спечелени през същия период на миналата година.

През август компанията обяви увеличение с 5 милиарда долара на планираната възвръщаемост на капитала за 2022 г. до 15 милиарда долара. Последният й дивидент включва обикновен дивидент от 46 цента на акция и променлива възвръщаемост на парично плащане от $1,40 на акция.

Акциите на ConocoPhillips вече са се повишили с 61% до момента и Bank of America вижда по-нататъшен ръст на хоризонта. Банката има рейтинг "купува" за компанията и целева цена от $140 - приблизително 34% над днешната цена на акциите.

Благородните метали и стоки

Когато инфлацията се ускорява, инвеститорите прибягват до злато. Скъпоценните метали също допринасят за сравнително устойчива на рецесия инвестиция, тъй като златото запазва стойността си с времето (поне на база на историческото му представяне). То има тенденция да се представя слабо на бичи пазарите, но инвеститорите го смятат за сигурна инвестиция в период на спад.

Ако очаквате инфлацията да се задържи като сериозен фактор и през следващата година, то може да помислите да насочите част от инвестициите си и към стоките като цяло. В среда на слабост за долара и при очаквания за поскъпването на петрола, стоките могат да се окажат в "суперцикъл", който да продължи и през следващите няколко години.

Инвестиции в недвижими имоти

Хората се нуждаят от покрив над главата си и ще плащат ставките за жилище, каквито и да са цените.

Стойността на долара в Съединените щати грубо се е намалила наполовина за 30 години - от 1990 г. до 2020 г. - според Бюрото по труда и статистиката. Средната цена на жилището през 1990 г. е била 117 000 долара според ФЕД. И все пак през първото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилището е била 324 500 долара - или близо два пъти по-висока.

Имайте предвид, че цените на имотите значително изпревариха инфлацията. Те почти са утроили стойностите си от 1990 г. насам, въпреки че щатският долар струва само половината от предишната си стойност.

И така, как инвеститорите могат да се възползват от устойчивите на инфлация недвижими имоти?

Покупка на имот с цел отдаване под наем

Имотите, които се купуват с тази цел, предлагат стабилност, например ежемесечен пасивен доход. Но най-вече защита от инфлация. Като собственик на имот под наем, вие е много вероятно повишавате наема всяка година, за да сте в крак с пазарните цени, които обикновено надвишават инфлацията.

Всъщност наемът се оказва един от най-важните двигатели на инфлацията. Това прави наемните имоти основна инвестиция в борбата с инфлацията.

Купуване на имот

Собствениците на жилища с ипотека с фиксирана лихва са защитени от инфлация, поне за разходите за жилище. Повече от защитени - инфлацията им помага, като намалява стойността на месечните ипотечни вноски.

Защита с реални активи

Някои неща имат присъща стойност. Без значение колко слаба или силна е валутата, която използвате за плащане, основната стойност остава сравнително постоянна.

Храната, например, има присъща стойност. Ако един хляб днес струва един долар, а инфлацията скочи 30%, цената съответно се приспособява към 1,30 долара, защото хората все още са също толкова готови да плащат за него, независимо от стойността на валутата.

Същото важи и за други физически активи с присъща стойност, като недвижими имоти и благородни метали. Няколко хартиени актива също предпазват от инфлация, въпреки че го правят чрез по-изкуствени средства, например Министерството на финансите коригира стойността на защитените от инфлацията ценни книжа.

Докато изследвате устойчиви на инфлация инвестиции, имайте предвид, че никоя инвестиция не е изцяло устойчива на инфлация. Те се справят добре, но това не означава, че ви защитават изцяло.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.