Сьомгата е основна част от износа на Норвегия, представляваща близо 2% от нейния годишен БВП. Влиянието на Норвегия в района е толкова огромни, че тя произвежда половината от световната отглеждана атлантическа сьомга.
Но има един проблем - отглеждането на сьомга в Норвегия е застрашено, заради екстремни климатични условия.
Фактори като климатичният феномен Ел Ниньо, който повишава глобалните температури, и по-студените води вредят на популацията на сьомга в норвежките територии, пише Fortune. Освен това нападенията на медузи са на 20-годишен връх, като увеличили смъртността сред рибите, достигайки 16,7% през 2023 г., според Доклада за здравето на рибите за 2023 г. на Норвежкия ветеринарен институт.
Според месечните отчети 37,7 милиона отглеждани риби сьомга и 2,4 милиона дъгова пъстърва (по-големи от 3 грама) са умрели през 2023 г. Освен това 62,8 милиона сьомга и 2,5 милиона дъгова пъстърва са умрели по време на морската фаза на производство.
Освен нападенията от медузи, са посочени и други фактори, като инфекциозни заболявания и наранявания, които могат да направят сьомгата негодна за продажба или консумация от човек.
"Тази зима беше нещо почти перфектна буря за индустрията, когато става дума за предизвикателни условия на земеделие", коментира анализаторът на Carnegie, мозъчен тръст, Филип Скрейс пред Ройтерс.
Топлото лято може да помогне за справяне с проблема със сьомгата в Норвегия, като създаде проводяща среда за основния експортен продукт на страната.
Въздействието на изменението на климата върху Норвегия може да бъде огромно. Това може да доведе до топене на ледниците, а по-големите количества валежи могат да увеличат заплахата от наводнения.
Норвежките компании в индустрията отдавна се опитват да се справят с предизвикателствата, пред които е изправено отглеждането на сьомга, включително въздействието на променящите се температури. Резултатът? Масова смъртност на сьомгата в индустрия, която сериозно започна да се разширява в търговската мрежа едва през 60-те години на миналия век.
Междувременно Mowi, най-големият производител на сьомга в света, също инвестира в интелигентно отглеждане, което има за цел да рационализира цялостния процес от развъждането до преработката на рибата. Производителите се опитаха да уловят рибата и след това да я отгледат до зрялост, въпреки че това е трудно, предвид контрола на Норвегия върху износа на сьомга.
Норвежката сьомга си остава популярна храна - нейната експортна стойност се повиши леко, достигайки рекорд от 15,62 милиарда долара миналата година, отчасти подпомогната от слабата крона.
Въпреки историческото си значение за икономиката на Норвегия, отглеждането на сьомга е изправено пред някои заплахи, които оказват влияние върху други индустрии, включително по-слаби потребителски разходи и променящи се тенденции в консумацията на храни. Освен това забраната на Норвегия за износ на ранена риба в интерес на защитата на репутацията на сорта риба е допълнителен фактор, с който индустрията трябва да се справи.
Миналата година правителството въведе нов данък върху производителите на сьомга, който трябваше да бъде от 40%, но в крайна сметка беше определен на 25%. Големите компании в индустрията се противопоставиха на този ход, защото можеше да доведе до по-високи цени и по-ниски инвестиции.
Въпреки всичко производството на сьомга в Норвегия си остава изключително доходоносно, така че справянето с притесненията е в интерес на всички страни.
Други европейски страни също понасят последствията на екстремните метеорологични условия, като Италия например, където условията на засушаване и горещите вълни са станали вече по-често срещани.