Икономическият растеж в източната част на Европейския съюз може би е достигнал пика си през последното тримесечие, след като повишението на заплатите създаде повишено търсене и увеличение на поръчките от основния пазар за износ на региона - еврозоната, пише Bloomberg.

Безработицата е на рекордно ниски нива в региона и това може би донесе последното ускорение на растежа, засега. Шест икономики трябва да обявят официалните данни, като от тях Чехия, Унгария, Полша и Словакия са забързали ръста, а България и Румъния най-вероятно са забавили темпа, показват допитвания на медията.

"Очакваме високи числа", казва Золтан Арокзаласи, икономист в Erste Bank във Виена, като посочва, че регионът е близо или е достигнал пика на растеж за този цикъл.Бившите комунистически икономики спечелиха от ръст на вътрешното търсене, подпомогнато от създаването на нови работни места и подходяща парична политика, което повиши потребителските харчове и намали зависимостта от износа.

Снимка 340086

Източник: Bloomberg

Всички страни в региона надминаха по ръст цялата еврозона, която най-вероятно ще отчете растеж от 2,7% през четвъртото тримесечие на 2017 година. Румъния почти сигурно ще продължи да е на първа позиция с ръст от 7,3%, което е с 1,5% по-ниско от предходния период.

Икономиките работят на пълния (или дори над) си потенциал. Разширението е под въпрос заради рекордно ниската безработица и невъзможността на компаниите да намерят квалифицирана работна ръка.

Централните банки в Чехия и Румъния пък най-вероятно ще затегнат още паричната политика, за да държат под контрол бюджетните дефицити. В Румъния данъчните облекчения и публичните разходи имаха значителен ефект върху растежа.

Словакия може да е изключение, благодарение на новия завод на Jaguar Land Rover Plc., който ще подхрани растежа.

"Икономическите цикли вече започват да изглеждат зрели и повишение в инфлацията и лихвените проценти ще натежи върху вътрешното търсене", казва Лиъм Карсън, икономист в Capital Economics Ltd. в Лондон.