Близо две трети от германските фирми искат Европейската централна банка да повиши лихвените проценти скоро, независимо от помрачените перспективи за растеж, показва проучване в понеделник.

Пазарните очаквания за повишение на лихвените проценти на ЕЦБ бяха отложени за през 2020 г., след като низ от разочароващи промишлени данни от Германия и други икономики от еврозоната показаха, че растежът в блока на единната валута може би се забавя.

В проучване на Forsa, проведено за консултантска фирма EY, икономическия институт DIW и мозъчния тръст DGAP, 62% от бизнес мениджърите заявяват, че биха искали ЕЦБ да покачи лихвените проценти през следващите години. Около 27% заявяват, че не искат ЕЦБ да затяга своята парична политика.

Мнозинството от директорите на германските компании подкрепят мерките за спасяване на държавите от еврозоната, които са в затруднения, а 83% от анкетираните казват, че спасителният механизъм на блока е добър и правилен, според проучването.

68% обаче твърдят, че държавният дълг на Италия е голям проблем.

От 22 ноември до 7 януари Forsa анкетира висши мениджъри и бизнесмени от 400 компании.

Следващите срещи на ЕЦБ ще бъдат на 24 януари и въпреки че не се очакват големи промени, инвеститорите смятат, че банката ще коригира посланието си, отчитайки по-слабия растеж.