Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 4,2% през настоящата година, с което почти ще компенсира спада от 4,2% през 2020-а година. Това обаче представлява занижена прогноза спрямо юнската оценка на ЕБВР, според която БВП на нашата страна се очакваше да нарасне през 2021-а година с 4,5%, съобщи БНР.

В ноемврийския си доклад "Регионални икономически перспективи", ЕБВР залага растеж на БВП на България през 2022-а с 4,4%, което представлява възходяща ревизия с 0,4 процентни пункта спрямо прогнозата през юни за икономически растеж от 4%.

Рисковете пред икономическия растеж са свързани с продължаващата пандемията, се посочва в доклада на ЕБВР.

През първата половина на 2021-а година БВП на нашата страна нарасна с 3,1% на годишна база, тъй като инерцията на възстановяване от коронавирусната криза се забави през второто тримесечие, се посочва в доклада на банката.

Частното потребление обаче се ускори през второто тримесечие на фона на облекчените ограничителни противоепидемични мерки и високият ръст на заплатите.

Заплатите в публичния сектор нараснаха с 18% през първата половина на годината, а заплатите в частния сектор се увеличиха с почти 11%. Държавните разходи нараснаха с 5% през същия период, тъй като властите продължиха мерките за подкрепа на бизнеса.

Според ЕБВР обаче, възстановяването на инвестициите у нас остава слабо и е с около 7% под нивата преди пандемията.

ЕБВР придобива дял от българската "Евроинс Иншурънс Груп" срещу €30 милиона инвестиция

ЕБВР придобива дял от българската "Евроинс Иншурънс Груп" срещу €30 милиона инвестиция

Това е второ сделка на холдинга с участието на банката

Износът на стоки се възстанови в по-голяма степен през второто тримесечие на 2021-а година, след скромното му представяне от второто тримесечие на 2020-а година насам. Износът на услуги също нарасна силно през второто тримесечие на тази година (с 45%), но това беше недостатъчно, за да се преодолее разликата спрямо нивата от преди пандемията, посочват още от ЕБВР.

Инфлацията у нас се ускорява през първите девет месеца на годината до 4,8%, основно заради повишените цени на енергията и нарастващите цени на храните.