Европейската банка за възстановяване и развитие ще придобие миноритарен дял от застрахователната компания "Евроинс Иншурънс Груп" АД срещу инвестиция от 30 милиона евро. Това става ясно от публикувано съобщение на българската борса днес.

Сделката вече е одобрена на всички корпоративни нива и от двете страни, като предстои подписване на окончателно споразумение и действие по изпълнение на постигнатите договорености.

Планираната инвестиция ще бъде реализирана чрез увеличение на капитала на застрахователната група. "Еврохолд", която е мажоритарен собственик на застрахователя, също ще участва в процедурата с допълнителни до 12 млн. евро.

Официално: "Еврохолд" е новият собственик на бизнеса на ЧЕЗ в България

Официално: "Еврохолд" е новият собственик на бизнеса на ЧЕЗ в България

Най-големият публичен холдинг в България гледа към още пазари в региона

От "Евроинс Иншурънс Груп" посочват, че ще използват набраните средства предимно за развитие и растеж румънското поделение на компанията, което е най-голямото дъщерно дружество на застрахователната група, както и за укрепване на пазарните позиции на холдинга в Югоизточна Европа.

Последните данни на Комисията за финансов надзор показват, че застрахователят е получил близо 158 милиона лева приходи от чужбина през миналата година. От българския пазар "Евроинс" получава около 141 милиона приходи, което му отрежда 11-то място (ако се гледат само те) и второ място, ако гледат всички приходи.

Това не първата сделка на "Еврохолд", в която участва ЕБВР. Наскоро тя беше една от институциите, които осигуриха финансиране на холдинга за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, който вече е официално част от него.