Европейската комисия повиши прогнозата си за икономически растеж, както и за инфлацията в еврозоната. Изпълнителният орган на Евросъюза очаква БВП за 2021-ва и 2022-ра година да са съответно 4,8% и 4,5% спрямо прогнозираните доскоро 4,3% и 4,4%. Голямата ревизия нагоре се дължи на спада на новите инфекции на Covid-19 и напредъка на ваксинирането.

И все пак властите предупреждават за рискове, породени от новите варианти на коронавируса, както и от инфлационния натиск.

При влизането в еврозоната: Цените в левове и евро една година

При влизането в еврозоната: Цените в левове и евро една година

Замяната ще бъде при курс от 1.95583

ЕК повиши прогнозата си за инфлацията, главно водена от нарастващите цени на енергията и суровините. Понастоящем растежът на цените в еврозоната се очаква да достигне 1,9% през тази година спрямо 1,7%, изчислени по-рано. Смята се, че инфлацията ще се забави до 1,4% догодина.

Инфлацията е основната грижа на икономистите в последно време. Тя вече достигна 2% през май, което е най-високото й ниво от края на 2018-а година. Колкото до производството, миналогодишният спад от 6,5% беше рекорден, а сега се очаква и рекордно покачване.

"Очаква се растежът на икономиката да се ускори, защото държавите-членки на ЕС вече отвориха икономиките си и производителността е все по-голяма", се казва в изявление на Комисията.

Къде са гаранциите, че ще влезем в еврозоната по сегашния фиксиран курс?

Къде са гаранциите, че ще влезем в еврозоната по сегашния фиксиран курс?

Министърът даде уверение, но думите отлитат, а само писаното остава

Според очакванията, потребителските цени в ЕС ще нараснатс 2,2% тази година и с 1,6% през следващата. Еврокомисиятаобаче смята, че през 2022-ра година натискът над цените постепенно ще намалее, защото търсенето и предлагането ще се изравняват.