Петролната индустрия е бизнес, който бързо преминава от върхове към спадове и обратно. А 2020 година ще ще се превърне в тази, донесла най-голям срив в историята след двойния удар, който понесе тя - от пандемията и от ценовата война между Саудитска Арабия и Русия.

Месеците на ограничени доставки и на недостатъчно инвестиции в сектора са напът да доведат до недостиг на фона на възраждащо се търсене, след като ваксините срещу коронавирус дават надежда за по-бързо връщане към нормалното.

Това пише консултантът и ръководител на американската Canary Дан Еберхарт в анализ за CNN Business. По неговите думи описаната ситуация ще доведе до недостъг на петрол на пазара, което от своя страна ще изпрати цените над границата от 65 долара за барел.

"Но пълното възстановяване няма да дойде толкова бързо въпреки необузданият ентусиазъм на търговците", смята той.

"Засега потреблението ще остане потиснато след въвеждането на новите ограничения за пътуване с цел ограничаване разпространението на вируса по време на празничния сезон, който през всяка друга година е носил сериозно търсене за петролните продукти", добавя експертът.

Като друга причина за по-бавното възстановяване Еберхарт посочва натрупаните петролни запаси, които са близо до исторически връх с близо 3 милиарда барела, които чакат да бъдат продадени.

Независимо, че прогнозите са слабите инвестиции в индустрията да останат факт до края на тази година, както и за следващата, очакванията за представянето на пазара са позитивни.

"Ясно е, че пазарът очаква индустрията да тръгне отново нагоре в краткосрочен план. Компаниите, които се занимават с проучвания и добив, отчитат наплив от свежи инвестиции през последните 6 седмици, което изпрати цените на акциите им с 50% нагоре", обяснява консултантът.