Световният петролен пазар ще бъде изправен отново пред пренасищане през следващата година. Това прогнозират от Международната енергийна агенция.

Според нейните експерти през първите шест месеца на 2019 година предлагането е изпреварило търсенето с 900 хиляди барела на ден.

"Този излишък идва на фона на големите запаси, наблюдавани през втората половина на 2018 година, когато добивът нарасна точно след като търсенето започна да се колебае", посочват от институцията.

От началото на годината членките на ОПЕК и Русия "задържат" 1,2 милиона барела дневно извън пазара на фона на споразумението за ограничаване на добива.

През миналата седмица държавите от ОПЕК се съгласиха да подновят договора до март 2020 година, за да избегнат ръст на доставките и понижаване на цените на петрола.

"Споразумението за ограничаването на производството до март 2020 година дава добър сигнал, но не променя фундаменталната перспектива за бъдещо свръхпредлагане на пазара", посочват от агенцията.

В петък сутринта американският суров петрол WTI добави 0,6% към цената си до 60,59 долара за барел. Сортът Brent поскъпна с 0,7% до 67 долара за барел.