Вече се намираме в средата на криза, след отчетения остър спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на годината. Излизането от нея може да се случи през 2021 или дори през 2022 година. Такова мнение споделиха председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев и президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на БНТ.

"Наслагват се три кризи - пандемичната, която започна през февруари-март и се развива, политическата, която наблюдаваме, и икономическата, която предстои. Най-лошото е, че прогнозите за излизане от кризата са 2021-2022 година", коментира Радев в сутрешния блок на телевизията.

"Вече сме в кризата. Последните данни, които излязоха покачват, че за второто тримесечие икономиката ни се е свила с 10% на база на предходното тримесечие, на годишна база - малко над 8%", заяви от своя страна Димитров и добави: "Вече сме в минус и то доста сериозен".

Що се отнася до това какъв е бил негативния ефект на пандемията върху отделните сектори на икономиката, Радосвет Радев посочи, че най-засегнат е останал секторът на услугите.

"Индустрията се справя доста добре за разлика от услугите, които бяха поставени в невъзможност. Индустрията трябва да се погледне с добро око и към нея да има допълнителни мерки - стимулиращи, стабилизиращи", посочи от своя страна Димитров и добави:

"Силно се надявам, че през първото или второто тримесечие на следващата година ще се получи някакъв знак, че минаваме на положителна територия, т.е. няма да вървим към спадове на тримесечна основа".