Всички държави в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се очаква да влязат в рецесия през тази година, като най-слаб негативният ефект ще бъде за Сърбия. От друга страна най-сериозен "удар" ще понесат икономиките на Чехия, Словения и Хърватия.

Това става ясно от анализ на Erste Bank, публикуван в понеделник. В него подробно са разгледани осем държави от региона - Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словения, Словакия и Сърбия.

Според прогнозата на експертите общо те ще отчетат спад на растежа с 4,7% през 2020 година. Конкретно за западната ни съседка спадът ще е до с 2,3 на сто. От друга страна Полша и Унгария ще отчетат спад на брутния си вътрешен продукт (БВП) с грубо 4%, а Румъния и Словакия - с около 5%. Най-значително ще бъде свиването на чешката и словенската икономика - с около 6,7 на сто, както и на хърватската - със 7,5 на сто.

"Затварянето на сектора на услугите за поне месец и половина ще спре растежа на потреблението в ресторантьорството, хотелиерството, както и в културата", посочват от Erste Bank и допълват, че спад ще има и в търсенето на дълготрайни стоки, както и на текстил в резултат са по спада на доходите на домакинствата заради съкращенията.

"Нарастващата безработица ще понижи доверието на потребителите. Високото ниво на несигурност е негативно за инвестиционната активност. Прекъсването на производството в Европа и спирането на веригите за доставки ще повлияят на износа", се казва още в доклада.

Експертите допълват, че начинът на възстановяване на икономиките ще зависи не само от ситуацията вътре в страната, но и от предприетите мерки на национално и международно ниво за подкрепа на бизнеса и пазара на труда, както и стимулиране на вътрешното и международното търсене.

В документа се посочва, че повечето правителства в момента въвеждат различни данъчни облекчения, както и финансиране и гаранции за кредити за фирмите.

"Предлаганите решения, като компенсациите за служители, трябва да смекчат някои от отрицателните ефекти на пазара на труда. Дефицитите ще се увеличат рязко заедно със съотношението на публичния дълг към БВП", посочват още от Erste Bank.