Промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници създава абсурдната ситуация, в която малки производители в продължение на месец и половина ще предоставят безплатна енергия на снабдителя. Причината е отпадането на едно изречение, съобщава БНР.

До 13 октомври тази година произвеждащите електричество от солари за собствени нужди са продавали излишния си ток на снабдителя по цени, определени от КЕВР. Това беше регламентирано в чл.31, ал.9 от закона. В приетия от депутатите проект на Министерския съвет алинеята отпада.

ECO модернизира мрежата от ВЕИ с инвестиция за €760 милиона

Модернизират ВЕИ мрежата у нас с инвестиция за €760 милиона

Делът на ВЕИ в България до 2030 година трябва да достигне 27%

"Енерго-Про" изпраща на 20 октомври към края на деня писмо на клиентите си с малки ВЕИ инсталации, че едностранно прекратява договорите си с тях. Със задна дата - от 00:00 часа на 14 октомври. Причината - нормативните промени, обяснява пред радиото енергийният експерт Мая Бурова.

"Енерго-Про" посъветвали производителите на енергия да се насочат към свободния пазар. Тук възниква сериозен проблем. Борсовите посредници, които изкупуват и продават на свободния пазар, могат да включат тези производители едва от 1 декември, защото от първо до десето число се заявяват количества произведена енергия за следващия месец - не могат да се включат от ноември, подчертава Бурова.

Очевидно законодателят не е съобразил това.

Германски депутат: Можем да започнем да купуваме соларни панели от България

Германски депутат: Можем да започнем да купуваме соларни панели от България

Традиционната енергия става неизгодна както икономически, така и политически, категоричен е Бернхард Херман

И обобщава ситуацията по следния начин: "Така всички производители на енергия за собствени нужди и продажба на излишъка, които са сключили договор с "ЕРП-Север" 45 дни ще подават "зелена" енергия в мрежата, ние ще я купуваме, но няма да бъдат платени тези мегавати на производителите".

За нея "това не е чиста печалба, това е спекула".