Български фирми могат да бъдат подпомогнати с евросредства, за да произвеждат соларни панели за Германия и по този начин нашата страна би се превърнала в алтернатива на Китай като доставчик. Това каза пред Money.bg членът на Комисиите по енергетика и по въпросите на ЕС в Бундестага Бернхард Херман.

Политикът от "Зелените" беше категоричен, че изкопаемите горива в момента носят не само геополитически, но и все повече икономически негативи. Според него правилният път напред са инвестициите във ВЕИ, защото водородът към момента е нерентабилен, а термоядреният синтез е на десетилетия от масова реализация.

Херман подчерта, че преходът към възобновяеми енергийни източници в бастионите на традиционната енергетика като Маришкия басейн е възможен, но за целта заетите в отпадащите производства трябва да получат достойна алтернатива.

Интервю на Явор Николов

Когато говорим за "зелен" преход, винаги става дума за соларни панели, за вятърни турбини, за батерии. В същото време, именно Китай е на водещи световни позиции в тази област. Не заменя ли Европа една геополитическа зависимост - тази от Русия при изкопаемите горива, с друга - от Китай, когато става дума за ВЕИ?

По отношение на изкопаемите източници на енергия, за които в момента зависим в голяма степен от Русия, в Европа или има имаме недостатъчно количество от тях, или са много вредни за климата. Суровините за новите технологии, които са по-ефективни и по-щадящи за природата, можем да ги придобием от различни страни в света. В голяма част от батериите се използват суровини, които биха могли да бъдат заменени чрез перспективни технологии.

Скоро ЕС може да зависи от батериите на Китай така, както зависеше от руската енергия

Скоро ЕС може да зависи от батериите на Китай така, както зависеше от руската енергия

Още до 2030-а година?

Докато ние в Европа се караме по отношение на лесно запалимите батерии на автомобилите, на други места по света, в САЩ, например, има литиеви батерии, които са с железен фосфат и не са лесно запалими. Следващото поколение батерии са натриево-йонни, които са много по-щадящи. Много е важно научните изследвания и технологиите да бъдат на най-високо ниво. По този начин ще бъдем независими по отношение на енергийните източници.

В момента в различни региони на ЕС се развива индустрия за производство на соларни панели - там, където има възможност за финансиране с европейски средства. Това е в някаква степен в противоречие с идеята само иновативни технологии да бъдат финансирани с европейски средства, но това е един вид отговор на ЕС на закона, който беше приет в САЩ за намаляване на последиците от инфлацията, а също така и цели да останем конкурентоспособни на Китай.

Кои са най-големите соларни паркове у нас?

Кои са най-големите соларни паркове у нас?

"Бумът" от проекти се случва през последните две години

Вече има такова сътрудничество на ниво производство на соларни панели с участието на различни региони в Германия и например областта Кернтен в Австрия и Андалусия в Испания. Тук виждам възможност да се установи такова сътрудничество и с българските производители на соларни панели.

Има ли конкретни контакти в тази посока?

В момента работя над това те да бъдат осъществени.

Много се говори за това как именно сега - с голяма война на територията на Европа и при несигурна икономическа ситуация в глобален план, не е време за "зелен" преход. Защо не можем да продължаваме с традиционната енергетика?

Реалността показва, че когато правим стъпки в посока "зелена" енергия, те ни правят по-конкурентноспособни и по-независими. Ще дам два примера.

Новото консервативно дясно правителство в Швеция каза в края на август, че има намерение да започне да строи нови атомни централи. Веднага след това се опровергаха сами и заявиха, че министърката на околната среда си е превишила правомощията и това не е решение на правителството. Защо си промениха решението - защото големите енергийни концерни казаха, че това не е технологията на бъдещето и това не е правилната стъпка.

Най-богатият 1% от населението ще е отговорен за 16% от въглеродните емисии до 2030 година

Най-богатият 1% от населението ще е отговорен за 16% от въглеродните емисии до 2030 година

Потреблението на най-заможния 1% носи два пъти повече въглеродни емисии, отколкото по-бедната половина на световното население

В моя роден град Кемниц има добив на лигнитни въглища, който обаче ще преустановен в края на тази година. Експлоатацията на мината беше продължена с една година поради енергийната криза, а сега няма инвеститор, който да желае да продължи тази дейност. Защо? Търговията с въглеродни сертификати е фактор, който влияе върху конкурентоспособността, икономически фактор, който прави нерентабилно такова начинание.

"Климатични лицемери": Кои са западните държави с огромни нефтени и газови проекти

"Климатични лицемери": Кои са западните държави с огромни нефтени и газови проекти

Класацията е на Oil Change International

Същото важи за всички законови рамки, които са в посока на защита на климата и околната среда - те не подпомагат подобна дейност. Те гарантират рентабилността и възвръщаемостта на инвестицията в "зелена" енергия и поставят под въпрос конвенционалните енергийни източници, особено когато става въпрос за нови инвестиции. Това, що се отнася до въглеродния диоксид, са сертификатите, търговията с тези сертификати. По отношение на атомната енергетика, това са законите, приети след катастрофата във Фукушима, както и въпросите, свързани с със съхранението на отработеното ядрено гориво.

Снимка 634279

Източник: Явор Николов

Не е ли по-подходящ водородът за зелен преход - все пак може да използва голяма част от наличната газова инфраструктура?

Водородът се използва изключително много за индустрията. Химическата индустрия в Германия използва над 600 теравата за производството си - това е повече от цялото потребление на електроенергия в Германия. Използва се основно в химическата индустрия, но и за газови централи, каквито има при нас, но и които не могат да работят без водород.

Над 20 страни ще увеличат производството на водород с ниски емисии до 2030 година

Над 20 страни ще увеличат производството на водород с ниски емисии до 2030 година

Сред тях са Германия, САЩ и Япония

Освен това, водородът претърпява различни трансформацииии. Не е достатъчно ефективен - по цялата верига се губи много енергия. Така той се оказва нерентабилен като алтернатива, но е много важен за индустрията и за някои от централите.

Неотдавна германското правителство обяви, че заделя около 1 млрд. евро за изследвания в областта на термоядрения синтез. Термоядрените инвестиции "зелени" ли са? Колко реалистично е скорошното внедряване на тази технология?

Ако тази енергия в някаква степен ще играе роля, това ще се случи след не по-малко от 20-30 години. Този срок се удължава с по 30-40 години през последните 30-40 години. Няма да успеем да се справим с климатичните промени, ако разчитаме на това. Изследванията са нещо хубаво, но внедряването на термоядрения синтез няма да е скоро.

Германия инвестира 1 милиард евро в термоядрени изследвания

Германия инвестира 1 милиард евро в термоядрени изследвания

Целта е страната да разполага с такъв реактор "възможно най-скоро"

Много скоро, обаче, може да се наложи хиляди хора у нас да се приспособят към много дълбоки промени в енергетиката. Как може Маришкият басейн може да намери своя път отвъд въглищата?

Това, което чака Мариците, е нещо подобно на това, което при нас се случи в Лаузиц. Правителството предвиди средства за структурните промени, които очакват този регион и то създаде стратегия за заместване и изграждане на ВЕИ мощности там. Идеята е това да остане регион, който е важен за енергетиката, но изкопаемите източници да бъдат заменени с възобновяеми.

Каква е безработицата там днес?

В Източна Германия има много ниска безработица. Проблемът в Източна Германия и в този регион е, че заплатите са ниски, а там, където са били мините, са били по-високи и стандартът на живот е бил по-висок. Целта на мерките е това да бъде запазено - да се запази работната ръка и да се преквалифицира за високо платена работа.

Вдигат заплатите на 15 000 работници в "Мини Марица-изток", средната наближава 2300 лева

Вдигат заплатите на 15 000 работници в "Мини Марица-изток", средната наближава 2300 лева

Инвестиционната програма за годината ще достигне 100 млн. лева

Много силни трябва да бъдат синдикатите и освен това произвежданата енергия трябва да се използва от индустрията.