Германия ще инвестира над милиард евро в изследвания в областта на термоядрения синтез през следващите 5 години. Това обяви министърът на образованието и науката на страната Бетина Щарк-Ватцингер, цитирана от специализираното издание NucNet.

Целта: създаване на "термоядрена екосистема", а след това и "възможно най-скоро" - на електроцентрала, която използва перспективната технология.

Контекст: Термоядреният синтез е подобен на процесите вътре в звездите, като основни негови предимства са, че не се отделят въглерод и дълготрайна радиоактивност. По темата се работи по цял свят още от 50-те години, но дълги години физиците не успяваха да постигнат реакция, при която се генерира повече енергия от нужната за предизвикването ѝ, т.е. нетна енергийна печалба.

Именно ефективност от над 100% постигнаха американски учени в края на миналата година, като така практически доказаха, че термоядреният реактор е възможен.

В САЩ постигнаха 120% ефективност на термоядрен синтез

Голям US пробив в чистата и неограничена енергия

Експериментът е огромна стъпка напред, даже учените са изненадани от резултата

Това е важно за Германия, която още от 2002 г. тръгна към затваряне на ядрените си централи - процес, който стана необратим след Фукушима. Последните три енергоблока на АЕЦ затвориха през април - което при настоящата геополитическа ситуация създава риск от още по-голяма консумация на изкопаеми горива.

Детайли: Министър Щарк-Ватцингер, която е от Свободните демократи, обяви нова програма в подкрепа на термоядрените изследвания, която е на стойност от 370 млн. евро. Заедно с по-рано заделените средства, сумата достига €1 млрд.

С тях ще бъдат подпомогнати Институтът за плазмена физика, Технологичният институт в Карлсруе и Изследователския център "Юлих" за периода до 2028 г.

Според по-ранен документ на нейното ведомство "Германия е на водеща позиция по отношение на термоядрените изследвания", което е важно за "стратегическото преориентиране на нейната енергетика".

От друга страна: Макар и направила голям скок, термоядрената енергетика не изглежда и на десетилетие от комерсиална реализация. Проблемът на Германия е, че тя се нуждае от алтернативи сега - а технологията все още не е готова. Това означава още години на димящи комини. Поне в дните на безветрие и облачност.