Европейският съюз ще трябва да инвестира 500 милиарда евро в атомни електроцентрали от ново поколение до 2050 година. Това предават световните медии, цитирайки комисарят по вътрешния пазар на съюза.

"Само съществуващите ядрени централи ще се нуждаят от 50 милиарда евро инвестиции от сега до 2030 година. А тези от ново поколение ще се нуждаят от 500 милиарда!", заяви Тиери Бретон в интервю.

Германия отписва близо половината си ядрена енергия в може би най-лошия момент

Германия отписва близо половината си ядрена енергия в може би най-лошия момент

Планира се спираното на три ядрени централи до края на годината

Според него планът на Европейския съюз за категоризирането на ядрена енергия и природния газ като "зелени" източници за инвестиции е жизненоважна стъпка към привличането на този капитал.

ЕС се консултира с държавите членки по тази стъпка, но има вътрешни разногласия дали тези източници на енергия да се квалифицират като трайни опции.

Франция оглави тенденцията за признаването на ядрената енергия като "зелена" въпреки силната съпротива от Австрия и скептицизма на Германия, която е в процес на затваряне на всички свои атомни централи.

Европейската комисия "смята, че природният газ и ядрената енергия играят роля като средство за улесняване на прехода към бъдеще, базирано предимно на възобновяеми източници".

В момента ядрената енергия осигурява 26% от енергетиката на общността, но Бретон изчислява, че до 2050 г. делът ѝ ще бъде намалено до около 15 процента.

Предложението на ЕС също посочва, че за ядрената енергетика трябва да се въведат подходящи мерки за управление и съхранение на радиоактивни отпадъци.

Румъния ще развива чиста ядрена енергия в партньорство с американска компания

Румъния ще развива чиста ядрена енергия в партньорство с американска компания

Страната има потенциала да стане лидер в производството на чиста ядрена енергия в Европа