Германия може да затвори около половината от своя ядрен капацитет до края на годината. Това обаче ще натовари допълнително европейските мрежи по време на една от най-лошите енергийни кризи в историята на региона.

Планира се спирането на централите Grohnde, Gundremmingen C и Brokdorf. По този начин ще останат само три атомни централи, но и те ще бъдат изключени до края на 2022 г. Затварянето на централите ще елиминира важен източник на нисковъглеродна енергия на фона на увеличаващите се емисии в Германия, пише Bloomberg.

След катастрофата в АЕЦ Фукушима през 2011 г. Германия обяви планове за изключване на реакторите в страната. По онова време Германия е лидер в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), но постепенното спиране на ядрените мощности я направи зависима от въглищата производството на електроенергия.

Атомните централи генерират енергия денонощно, като по този начин има ценен резерв, когато няма достатъчно вятър или слънце за чиста енергия. Плановете за спирането на ядрените централи е ясен и се обсъжда години наред. Заличаването на на 4 гигавата базово натоварване ще намали резервът от буферен капацитет в Германия.

Моментът за затварянето на тези мощности едва ли би могъл да бъде по-лош. Цените на електроенергията са близо до рекордните нива на целия континент, а страната ще трябва да разчита на производство на електроенергия от скъп газ и въглища за още 20 години. Ако пък ядрените централи останат отворени това ще изисква милиони евро инвестиции, казват експерти.

Германия планира да заличи и производството на енергия от въглища до 2038 г. Броят на централите ще бъде намален с почти 16% до 2024 г. Високите цени на въглеродните емисии и по-голямото производство на възобновяемата енергия ще намалят сериозно производството на въглища в Германия смятат Международната агенция по енергетика.

Тенденцията ще обхване голяма част от Европа и активите за възобновяема енергия в дългосрочен план ще се увеличават, заяви анализатор в S&P Global Platts Сабрина Кранбихлер.

Въпреки необходимостта от повече възобновяема енергия, в краткосрочен план въглищата "запълват" пропастта в доставките. Германската компания Uniper SE вече отложи планираното спиране на въглищната централа Scholven-B, след като имаше забавяне в изграждането на резервен газов блок на обекта.

" Идеята да се затворят немските ядрени централи винаги е била съмнителна от гледна точка на чистите емисии", коментира Ханс Кьониг от Aurora Energy Research.