На фона на споровете за това дали ядрената енергия трябва да присъства в списъка с чисти енергийни източници, стана ясно, че Полша започва да изгражда първата си ядрена централа.

За целта беше избрана групата Westinghouse от САЩ, като правителствена резолюция по въпроса ще бъде приета на 2 ноември. Това стана ясно от полският премиер Матеуш Моравецки.

Изборът на Westinghouse беше очакван от пазарите. Другите две оферти бяха от френски и корейски компании. Полша и Съединените щати обаче водят силен диалог за сътрудничество в ядрения сектор от много години насам, пише Zero Hedge.

От енергийно независима, Франция се превърна в страна с много закъсала ядрена индустрия

От енергийно независима, Франция се превърна в страна с много закъсала ядрена индустрия

Производството на ядрена енергия във Франция е най-ниско за всички времена, а това е проблем

През януари 2022 г. Westinghouse Electric Company подписа меморандум за сътрудничество с десет полски компании относно потенциалното изграждане на шест реактора като част от полската програма за ядрена енергия. Компанията е специализирана в производството на устройства, използващи ядрена енергия и техните водещи проекти са реакторите AP1000, които се използват в Китай например.

Изграждането на първия реактор трябва да започне след четири години, а пускането му е планирано за 2033 г. Той ще осигурява енергия на 4 милиона домакинства. Последният от реакторите на втората електроцентрала ще започне да функционира през 2043 г.

Ако и двете съоръжения бъдат завършени, полската ядрена енергия може да достигне между 8,8 и 11,8 гигавата, а според правителството разходите за изграждането са оценени на около 39 милиарда евро.

Крайбрежната зона Копалино е избрана като предпочитано място за изграждането на първата ядрена централа в Полша.

Ядрените електроцентрали в Германия ще работят до пролетта

Ядрените електроцентрали в Германия ще работят до пролетта

Германският канцлер Олаф Шолц заяви нареди дейността на ядрените централи да продължи поне до април догодина

Изборът на Полша на американската компания не означава, че другите оферти, подадени от френската група EDF и корейската KHNP. Според неофициална информация корейската компания ще подпише споразумение с намерение за изграждането на ядрени блокове с Polish Energy Group и ZE PAK.