Франция смята да национализира държавната компания за ядрена енергия Électricité de France (EDF), която в момента е държавна собственост на 84%. На този фон компанията очаква огромен спад в печалбите. Според изявление на EDF печалбите ще претърпят значителен удар тази година. Прогнозата е за загуба от колосалните 29 милиарда евро. Това се дължи на поредица от злощастни събития, довели до спиране на половината от 56-те реактора на EDF, което е рекордно.

Ядреният сектор на Франция е засегнат от редица проблеми и то в най-лошия възможен момент. Индустрията търпи множество закъснения и спирания, заради пандемията Covid-19, "проблеми с поддръжката, включително корозия в някои от остарелите реактори на Франция, проблеми в контролираната от държавата енергийна група EDF и дългогодишна липса на инвестиции", се казва в доклад на Financial Times от лятото. През следващите месеци ситуацията стана още по-сериозна, след като тежката суша засегна и реките в Европа, оставяйки някои френски и швейцарски атомни централи без достатъчно вода, за да поддържат системите си охладени, пише Oilprice.

Колко милиарда ще струва на Франция национализацията на енергийния гигант EDF

Колко милиарда ще струва на Франция национализацията на енергийния гигант EDF

Компанията е затънала в дългове

Ето защо производството на ядрена енергия във Франция е най-ниско за всички времена. Това е проблем за страната, която разчита на производството от централите за около 70% от консумираната енергия. Като цяло Франция е износител на енергия, благодарение на стабилния си и надежден ядрен сектор досега.

Страната е принудена да внася енергия. Европейският континент преживява криза заради скока на цените на енергията. От началото на войната Украйна, Европейският съюз работи за откъсване зависимостта си от руските изкопаеми горива и има намерение да наложи енергийни санкции на Кремъл.

Руският гигант "Газпром" прекъсна доставките на природен газ за континента по газопровода "Северен поток 1", позовавайки се на проблеми с поддръжката.

Франция не беше зависима от вноса на руски газ, дори се гордее с енергийната независимост, заради ядрената енергия. Но сега, точно когато беше най-необходима, френската ядрена енергия не успя да спаси положението.

Френското правителство ще направи оферта за пълно придобиване на EDF и да поеме контрола върху компанията. През следващите седмици френското правителство ще пусне тръжна оферта за останалите 16% от компанията, които все още не притежава, за да може едностранно и тихомълком да взема решения, свързани с изграждането на нови реактор.

EDF планира да възстанови всички реактори до началото на следващата година. За да направи това, вече силно задлъжнялата компания, ще трябва да поеме много повече дългове в момент, когато вече е подложена на контрол за оперативни грешки и пропуски. В крайна сметка, би могло да се заключи, че проблемите във Франция изобщо не са проблем с ядрената енергия, а лошо управление.