Френското правителство реши да национализира изцяло най-големият оператор на ядрена енергия в Европа Electricite De France (EDF), като придобие и останабите близо 17% от акциите на компанията, които сега не са държавна собственост.

Затова правителството предлага по 12 евро на акция, за да поеме пълния контрол над EDF. Това означава, че френската държава ще трябва да плати общо 9,7 млрд. евро, за да има свободата да управлява енергийния гигант, докато се опитва да се справи с енергийната криза, съобщи Ройтерс.

В изявление на финансовото министерство се казва, че цената представлява 53% премия спрямо цената на затваряне на търговията на акциите на EDF на 5 юли - ден преди френското правителство да обяви намерението си да национализира изцяло енергийната група.

Държавата вече притежава малко над 83% от компанията EDF, която има пpeвишaвaнe нa бюджeтa зa нoви ядpeни цeнтpaли във Фpaнция и Beлиĸoбpитaния, ĸaĸтo и пpoблeми c ĸopoзиятa в няĸoи oт cтapeeщитe й peaĸтopи, ĸoитo cилнo зaceгнaxa цeнaтa нa aĸциитe й пpeз пocлeднитe мeceци

Френското правителство пък наложи преди време ценови тавани на тарифите за електроенергия, за да предпази френските потребители от скок на цените на тока, което допълнително влоши финансово състояние на Electricite De France.

Национализацията на EDF идва в момент, когато френските власти се захващат с план за изграждане на шест нови ядрени реактора във Франция през следващите години.

От правителството уточняват днес, че поемането на пълен контрол ще му позволи да ускори вземането на решения в групата EDF.

Въпреки това анализатори и хора, близки до EDF, коментират, че компанията има големи проблеми, които национализацията едва ли ще реши. Те включват индустриални предизвикателства, като забавяне на изграждането на нови ядрени централи и регулаторни пречки.

Френският енергиен гигант EDF затъна в дългове, предстои пълна национализация

Френският енергиен гигант EDF затъна в дългове, предстои пълна национализация

Стремежът е компанията да укрепи капацитета си