Френското правителство се стреми към пълна национализация на обременената с дългове крупта комунална енергийна компания EDF, обяви френският премиер Елизабет Борн, съобщи Ройтерс.

"Днес потвърждавам, че държавата възнамерява да контролира 100% от капитала на EDF", каза Борн в политическата си реч в Долната камара на френския парламент, докато представяше правителствените приоритети на управляващо малцинство.

Борн заяви, че "извънредната ситуация в областта на климата изисква силни решения". Аргументът е, че "това развитие ще позволи на EDF да укрепи капацитета си да изпълнява амбициозни и важни проекти за френското енергийно бъдеще възможно най-скоро".

EDF беше държавна до 2004 г., а към момента държавата притежава 83,39% от акциите. При компанията се наблюдават закъснения и превишаване на бюджета за нови ядрени централи във Франция и Великобритания, както и проблеми с корозията в някои от стареещите й реактори, които силно засегнаха цената на акциите й през последните месеци.

Вариантът за национализиране на EDF беше отбелязан по-рано от президента Еманюел Макрон, който възнамерява да превърне компанията в основен стълб на мащабна инвестиция в нови ядрени реактори.

Още черни облаци надвисват над Европа заради намаленото производство на електричество във Франция

Още черни облаци надвисват над Европа заради намаленото производство на електричество във Франция

Френската държавна компания EDF спря две атомни електроцентрали в края на миналата година