Европейската енергийна криза може и да не приключи тази година, дори след края на зимния сезон. Ниските нива на производство на електроенергия от ядрените централи във Франция, която е основен износител на електроенергия в Европа, може да доведе до по-високи цени на тока на континента през пролетта, пише Oilprice.

Над 70% от произведеното електричество във Франция идва от ядрена енергия, а страната е и най-голям нетен износител на електроенергия на континента, включително за Обединеното кралство.

Френската държавна компания EDF спря две атомни електроцентрали в края на миналата година, след като откри неизправност в едната от тях след рутинни проверки. Това доведе  до спад на броя работещите атомните централи през декември точно преди студения сезон.

Миналата седмица EDF ревизира и намали оценките за ядрена продукция за 2022 и 2023 г. Прекъсванията на работата в някои централи ще продължи през 2023 г., заради "ремонт на тръбите, потенциално засегнати от корозия", съобщиха от EDF.

"Последните новини са тревожни от гледна точка на пазара, защото намаленото ядрено производство ще изостри европейската енергийна криза и ще продължи да оказва натиск върху и без това напрегнатата ситуация с доставките на електроенергия във Франция", коментира анализатор в Rystad Energy Фабиан Ронинген.

"Ядрен ренесанс". Франция ще построи 6 нови атомни реактора

"Ядрен ренесанс". Франция ще построи 6 нови атомни реактора

Европейската държава не се отказва от ядрената енергия

Френският президент Еманюел Макрон пък разкри планове за над 10 нови ядрени реактора в това и по думите му предстои "ренесанс" на ядрената енергетика на страната.

Неотдавна стана ясно, че Франция планира да построи шест нови ядрени реактора. Целта е да заработят до 2035 г., а Макрон допусна възможността за изграждането и на още осем.

Макрон поставя ядрената енергия високо сред приоритетите на страната. Правителството вече задели €1 млрд. за малки модулни реактори. Париж успя да накара ЕС да впише атомната енергия като "устойчива", с което ще получи финансова подкрепа от блока за инвестициите в АЕЦ.

Докато тези реактори не започнат да произвеждат електроенергия, по-ниското производство на енергия от Франция, може допълнително да затегне европейския пазар на електроенергия и да повиши цените в краткосрочен план.