Европейската комисия е продала първите си "зелени облигации", чрез които да набере средства за финансиране на проекти за опазване на климата, предават световните агенции. От първата емисия вече са събрани 12 милиарда евро, съобщи еврокомисарят по бюджета на ЕС - Йоханес Хан. Те ще се използват предимно за зелени и устойчиви инвестиции в Европа. 

По данни на Европейската комисия търсенето е превишило предлагането над 11 пъти - подадени са били заявки на стойност над 135 милиарда евро.

ЕК възнамерява да събере до 250 милиарда евро от "зелени облигации". По този начин трябва да се финансират около 30% от възстановителната програма на ЕС, която е на обща стойност близо 800 милиарда евро.

Средствата, които Европейската комисия се надява да събере от "зелени облигации" до 2026-а година ще бъдат насочени изцяло към проекти за борба с климатичните промени в страните членки. Предимство се дава на изследователски проект в областта на енергийния преход, строителство на вятърни паркове, както и за дигитализация на производството на автомобили.

До края на тази година вероятно ще бъдат продадени облигации за 80 милиарда евро, включително "зелени".