Нидерландия ще похарчи 2,5 милиарда евро за подобряване на транспортната и друга инфраструктура в региона на Айндховен, за да гарантира, че най-голямата й компания ASML няма да премести операциите си в чужбина.

ASML е най-голямата технологична фирма в Европа и най-големият доставчик на оборудване за производителите на чипове в световен мащаб. Компанията приветства правителствения план, но каза, че все още е в процес на решаване къде ще развива бизнеса си в бъдеще.

Министърът на икономиката Мики Адриансенс потвърди цифрата от 2,5 милиарда евро, като заяви, че това е план за запазване на ASML, наречен "Операция Бетовен".

Финансирането ще отиде за подобряване на жилищата, образованието, транспорта и електрическата мрежа в процъфтяващия технологичен център в Айндховен, където е базирана ASML.

Властите смятат да предприемат и мерки за облекчаване на данъците върху бизнеса, след като се появиха опасения от нидерландски фирми със сини чипове.

ASML е базирана в предградието на Айндховен Велдховен. Компанията отвърна, че тези мерки ще бъдат от полза не само за технологичните фирми в региона на Айндховен, но и за страната като цяло.

Операция "Бетовен": Бяга ли ASML от Нидерландия

Операция "Бетовен": Ще "избяга" ли най-ценната европейска технологична компания

Причината - възходът на ксенофобските партии в страната

ASML, която предвижда десетилетие на растеж с нарастването на индустрията за компютърни чипове, заяви, че очаква значителен растеж в Нидерландия, стига да бъде подкрепена от "благоприятни бизнес условия като наличието на висококачествени таланти, инфраструктура, обществени жилища и от силен общ бизнес климат." "Решението, което трябва да вземем, не е дали (ще) останем, а къде (ще) растем", каза компанията.

Компанията направи така, че правителство да предприеме действия, след като главният изпълнителен директор Питър Венинк излезе публично този месец с оплаквания относно политиката, включително планове за прекратяване на данъчните облекчения за квалифицирани мигранти, което би затруднило ASML да наема служители.

Според ASML правителството не инвестира достатъчно за подобряване на инфраструктурата в района на Айндховен.