Европейският съюз обяви план, с който се цели да се откаже от руския нефт и газ. Той е на стойност 210 милиарда евро.

Планът е наречен "REPowerEU", а Европейската комисия заяви, че ще се опита да намали потреблението на руски газ в целия блок с 66% до края на тази година и да прекрати зависимостта си напълно преди 2027 г. - чрез пестене на енергия, намиране на алтернативни източници и ускоряване на прехода към възобновяеми източници, пише CNN. 

Блокът се стреми да намали зависимостта си от руска енергия на фона на войната в Украйна. ЕС ще забрани внос на руски въглища от август и до миналия месец намали дела на вноса на природен газ от Русия в ЕС до 26% от 40% миналата година.

Новият план си поставя по-амбициозна цел, като се стреми бързо да увеличи вноса на втечнен природен газ от Съединените щати и Канада и да увеличи потоците по тръбопроводи от Норвегия.

ЕК създаде и платформа, която позволява на страните да купуват съвместно енергия, с цел да подпомогне намаляването на високите цени.

"Когато Европа действа заедно, имаме по-голямо влияние. Така можем да осигурим внос на енергия, от който се нуждаем, без конкуренция между нашите държави-членки", коментира фон дер Лайен.

Норвегия планира рекордни обеми газ за Европа

Норвегия планира рекордни обеми газ за Европа

Gassco обяви, че може да изнесе рекордните 117 милиарда кубически метра за Европа през 2022-а

Европа ще насърчи гражданите и бизнеса да намалят потреблението на енергия чрез изключване на осветлението и използване на по-малко климатици. Вярва се, че подобни стъпки биха могли да намалят търсенето на петрол и газ с 5% в краткосрочен план.

В дългосрочен план ЕС има за цел поне 44% от енергията да идва от възобновяеми източници. За целта Блокът планира да съкрати времето, необходимо за получаване на разрешения за нови проекти за възобновяема енергия.

Произведената допълнителна слънчева енергия може да замени потреблението на 9 милиарда кубически метра природен газ годишно от 2027 г., се казва в прессъобщение на Комисията.

Комисията си е поставила за цел и блокът да произвежда 10 милиона метрични тона водород от възобновяеми източници и да внесе още 10 милиона метрични тона до 2030 г., за да помогне за декарбонизирането на някои индустрии.

Голяма част от предвидените 210 милиарда евро в нови инвестиции, ще дойдат чрез използване на фонда на ЕС за възстановяване икономикте от коронавирус.

Страните от ЕС работят и върху петролно ембарго. Според Европейската комисия е необходимо повече време за държавите без излаз на море, които разчитат в голяма степен на руски петрол, доставян по тръбопроводи.

Какво ще стане, ако Европа въведе мита за руския петрол, според Кремъл

Какво ще стане, ако Европа въведе мита за руския петрол, според Кремъл

Мита вместо ембарго се очаква да предложат САЩ

Унгария например внася около 40% от петрола си от Русия миналата година, според Международната агенция по енергетика и се въздържа от подписването на ембарго.

Някои държави-членки бързо намалиха вноса на енергия през последните седмици. Най-голямата икономика в Европа е особено зависима от руския газ, но успя да намали дела на вноса от Русия от 55% на 35% след инвазията. Това заяви министърът на икономиката на Германия Робърт Хабек миналия месец.