Европа върви към забрана на руския петрол и газ в бъдеще и се търсят варианти за внос от други държави. На този фон норвежкият оператор на газопровода Gassco обяви, че може да изнесе рекордните 117 милиарда кубически метра за Европа през 2022 г., предаде Reuters. Gassco не е изнасял подобни количества от 2017 г.

Компанията се радваше на високи цени на газа през 2021 г., което доведе до нов рекорд за годишни обеми доставен газ, според прессъобщение на компанията.

"Правим анализи на цялата преносна система, за да видим как можем да добавим допълнителен капацитет", каза главният изпълнителен директор, на Gassco Фроде Леверсунд. Той допълни, че продължава да дава приоритет на сигурността на доставките пред обема.

За да оптимизира потоците към европейските си съседи, Gassco координира работата по поддръжката в цялата мрежа и получи разрешение от правителството за увеличаване на производството, заяви главният изпълнителен директор.

През 2021 г. Gassco доставя общо 113,2 милиарда кубически метра през тръбопроводната мрежа, което е с 6 милиарда кубически метра повече от предходната година. Норвегия достави приблизително една четвърт от природния газ, който консумира ЕС през миналата година.

Може ли природният газ на Норвегия да разреши енергийната криза в Европа

Може ли природният газ на Норвегия да разреши енергийната криза в Европа

Основният въпрос сега е дали норвежкият природен газ ще замени руския

През март производството на газ се е увеличило "значително", достигайки близо 317 милиона стандартни кубични метра на ден, или с 6,3% повече от планираното и с 6% повече от производството преди година. Това обяви Norwegian Petroleum Directorate.

Норвежкият енергиен гигант Equinor отчете добри печалби тази седмица, благодарение на енергийната криза и надмина очакванията на анализаторите. Компанията отчете нетна печалба от $1,46 на акция и печалба. Печалбите за първото тримесечие нараснаха до 4,71 милиарда долара, като приходите бяха малко над 36 милиарда долара.

Норвегия увеличава износа си на газ за Европа

Норвегия увеличава износа си на газ за Европа

През 2021 г. страната е изнесла в Европа 113 милиарда кубически метра газ

Норвегия е вторият по големина доставчик на газ за ЕС след Русия. През март беше възобновено строителството на нов тръбопровод до Полша през Дания след деветмесечно спиране. Очаква се Baltic Pipe да бъде завършен до края на годината.