Норвежката петролна и газова компания Equinor (бивша Statoil) възнамерява да увеличи износа на природен газ за Европа с 1,4 милиарда кубически метра през 2022 г., чрез получаване на увеличение на разрешителните за добив на синьо гориво от норвежкото Министерство на енергетиката и отлагане за есента на планирани за по-рано през годината ремонти на свои съоръжения. Това се казва в съобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

"Коригираните разрешителни за добив, ще позволят да се увеличи износа на газ от находището Oseberg с около 1 милиард кубически метра газ до 30 септември. От находището Heidrun износът на газ може да се увеличи с 0,4 млрд. куб. м за 2022 г., т.е. нарастването за годината е с общо 1,4 милиарда кубически метра газ." (За сравнение, посоченият обем газ е около половината от необходимия обем газ на България за година.)

Equinor също така отложи ремонтните работи по находището Oseberg от месец май за септември, за да увеличи своевременно добива на газ.

Може ли природният газ на Норвегия да разреши енергийната криза в Европа

Може ли природният газ на Норвегия да разреши енергийната криза в Европа

Основният въпрос сега е дали норвежкият природен газ ще замени руския

Компанията планира отново да пусне в експлоатация своя завод за втечнен природен газ Hammerfest LNG (LNG) в Северна Норвегия в средата на май, след ремонт поради пожар през септември 2020 година. Очаква се това да увеличи доставките на втечнен газ на пазарите с около 6 млрд. куб. м годишно.

През 2021 г. Норвегия е изнесла в Европа 113 милиарда кубически метра газ чрез тръбопроводите на националния газопреносен оператор Gassco.

Европейски компании разпродават акциите си в "Роснефт"

Европейски компании разпродават акциите си в "Роснефт"

BP притежава 19,75% дял в "Роснефт" от 2013 година