Около 9 млн. тона литий бяха открити дълбоко в гигантско блато, намиращо се до град Кокола на западното крайбрежие на Финландия. Сондажите предполагат, че тепърва може да бъдат открити още, предаде Euractiv.

До момента това е най-голямото откритие на метала в Европа, а районът може да предизвика "треска за литий", спекулират от изданието. Това няма да е учудващо, тъй като подобно количество би позволило на мината да работи в продължение на 13 години и да поддържа 5 млн. електромобила в движение.

Dundee Precious Metals инвестира $7 милиона в компания, открила злато в Югоизточна България

Dundee Precious Metals инвестира $7 милиона в компания, открила злато в Югоизточна България

Velocity планира да инвестира 96 млн. долара в находището "Розино"

Същевременно през септември Европейската комисия изчисли, че през това десетилетие търсенето на литий в ЕС ще нарасне 18 пъти, а Deutsche Bank очаква цената на метала да се утрои през същия период.

За момента литият е фундаментален материал за производството на батерии за мобилни телефони, лаптопи, електромобили и соларни панели.

Освен във Финландия, сред европейските страни със значителни открития са Австрия, Португалия, Испания и Сърбия. Скандинавската страна обаче засега е лидер, като финландската компания Keliber вече набира капитал и планира да започне добив до 2024 г.

Тази малка европейска държава се готви да се превърне в лидер в добива на метали от космоса

Тази малка европейска държава се готви да се превърне в лидер в добива на метали от космоса

Люксембург ще стане хъб за стартъпи в сферата

Ако това се случи, поне част от европейското търсене ще може да се задоволява с местни ресурси. За момента Старият континент е напълно зависим от вноса от Китай, Южна Америка и Австралия.

Това ще окаже въздействие върху икономика като цяло, а ако добивът се извърши правилно, той ще има и положително въздействие върху околната среда, тъй като би понижил транспортните разходи и емисии. Но тепърва предстои да се разбере дали Финландия ще е съгласна с извършването на добив.