Dundee Precious Metals ще инвестира до 7 млн. долара, за да придобие 9,99% от Velocity Minerals, стана ясно от съобщение на канадската компания. Със сделката DPM ще закупи 14 млн. обикновени акции при цена от 0,5 долара за акция на частно предлагане.

Така DPM ще може да участва при последващите листвания на акции на Velocity, за да запази съотношението на собствеността си в нея непроменено, а ако собствеността ѝ в компанията нарасне до поне 15%, тя ще може да избере и един от членовете на борда на директорите.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

"Щастливи сме да приветстваме DPM като стратегически инвеститор", посочва президентът и главен изпълнителен директор на Velocity Кийт Хендерсън в изявление. "DPM е иновативна и социално отговорна компания с две работещи мини в България. Наскоро пуснатия в действие рудник "Ада тепе" се намира само на 40 км. от нашите операции в Розино, с което споделя много геоложки и технически прилики."

"Щастливи сме да инвестираме в още проучвания за злато в Югоизточна България чрез нашия дял във Velocity", каза президентът и главен изпълнителен директор на DPM Дейвид Рей. "Предвид позициите и способностите ни в региона, вярваме, че сме в уникална позиция да подкрепим Velocity като стратегически акционер."

Сделката тепърва обаче трябва да бъде одобрена от TSX Venture Exchange в Канада.

Velocity е компания за проучване и разработване на златни находища, а дейността ѝ у нас е съсредоточена именно в Югоизточна България. Стратегията ѝ е златото от много находища да споделя обединена логистика към централен хъб за преработване за производството на доре.

Втората най-голяма банка в Русия залага на продажбите на златото за увеличаване на печалбата

Втората най-голяма банка в Русия залага на продажбите на златото за увеличаване на печалбата

Печалбата ѝ от метала вече е надхвърлила тази от предишните три години взети заедно

Тя притежава 70% от правата за проучване на златодобивния проект "Розино", който е част от площта "Тинтява", чрез дъщерното си дружество "Тинтява експлорейшън", в което участва съвместно с "Горубсо - Кърджали". За финансиране на "Розино", Velocity получи инвестиция в размер на 9 млн. канадски долара от Atlantic Gold Corporation.

Общата инвестиция за разработването на находището ще е 97,6 млн. канадски долара, а в рамките на шест години се очаква да бъдат добити 365 хил. тройунции злато по открит способ.

Освен това компанията притежава правото да получава 70% от златните проекти "Обичник" и "Македонци", както и опция да закупи 100% от проекта "Иглика". През юни Velocity обяви, че е открила висока златна минерализация в проекта "Сиври тепе", част от проекта "Обичник", като близо до повърхността тя е била в размер на 3 грама за тон руда. Проучванията трябва да приключат преди края на годината.