Втората по големина руска банка започна да залага на продажбите на злато, за да увеличи на печалбите си в разгара на пандемията от коронавирус и забавянето на глобалната икономика, посочи Питър Шиф в блога си . Според доклад на Bloomberg, банката ВТБ дава приоритет на търговията със злато в допълнение към кредитирането на златодобивни компании.

Първият заместник-председател на финансовата институция Юрий Соловьов заяви, че добивът на благородни метали, включително на злато, сребро, платина и паладий, е един от малкото сектори, които се облагодетелстват от пандемията. Той очаква силният им растеж да се наблюдава и в бъдеще, тъй като централните банки продължават да печатат пари и да ги изпомпват в глобалната икономика.

Соловьов заяви, че печалбата на ВТБ от търговията със злато през 2020 г. вече е надхвърлила предходните три години, взети заедно.

Експерт: Златото ще се върне над $2000 за тройунция. Но не заради изборите

Експерт: Златото ще се върне над $2000 за тройунция. Но не заради изборите

Случаите на коронавирус в САЩ и новините за ваксината ще са силен двигател за метала в краткосрочен план

Освен това ВТБ Капитал вече се превърна в най-големия купувач на злато в Русия, откакто централната банка на страната продължи програмата си за покупки на изчакване миналата пролет. Данните показват, че към 1 октомври тази година централната банка е държала 59,5 тона злато, което почти се равнява на запасите от злато, притежавани от Австралия: 60,7 тона към юни 2020 г.

През март централната банка на Русия обяви план за временно спиране на покупките на злато, считано от 1 април. Но незабавно се оказа натиск върху банката да ги възобнови, след като в началото на април руските банки поискаха от финансовата институция да възстанови програмата си за покупки на злато за нейните резерви, тъй като износът на злато беше блокиран от пандемията на коронавируса.

В писмо, публикувано на 29 април, руската централна банка заяви, че не вижда нужда от възобновяване на изкупуването на злато по това време, но добави, че ще продължи да следи ситуацията както на световния пазар на метала, така и в банковия сектор.

Неотдавна ВТБ обяви и плановете си да стартира борсово търгуван фонд, обезпечен с физическо злато. Алекс Метерел, съпредседател на глобалното банкиране във ВТБ Капитал, каза, че Русия е идеалното място за започване на златен борсово търгуван фонд, тъй като страната разполага с обширни златни резерви. Всъщност Русия се нарежда на трето място в света по добив на злато след Китай и Австралия, а голяма част от добития метал остава в страната.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

Същевременно златото се влива на рекордни стойности именно в борсово търгуваните фондове през тази година. Досега през 2020 г. те в световен мащаб са добавили 1003 тона злато, като общите им количества достигнаха рекордните 3880 тона.

"Борсово търгуваните фондове са обезпечени с физическо злато, притежавано от емитента, и се търгуват на пазара като акции. Те позволяват на инвеститорите да залагат на златото, без да се налага да купуват физически метал на спот цена. Тъй като покупката им е само цифра в компютър, те могат да обменят инвестицията си в друга акция или пари в брой почти винаги, когато пожелаят, дори няколко пъти в един и същи ден. Много спекулативни инвеститори оценяват тази ликвидност", обяснява Шиф.

Притоците на злато в борсово търгуваните фондове оказват значителен ефект върху световния пазар на метала, като тласкат общото търсене нагоре. А такъв се оказва и благодарение на политиките на централните банки.

"Всъщност Федералният резерв вече обеща, че ще запази лихвените проценти на нула през следващите години. Той ще продължи с количествените улеснения безкрайност", посочи Шиф. "Председателят на банката ясно заяви, че планира да игнорира всякакви заплахи за инфлацията. И няма стратегия за изход от тази извънредна парична политика. Така той поставя началото на пълен срив на долара." Други централни банки, включително ЕЦБ, следват примера на Федералния резерв.