Европейските рафинерии сега изглежда разполагат с повече суров петрол, отколкото им е необходим. Това се дължи на вече на паниката относно намаляващия износ на петрол от Русия и последвалия недостиг на петрол в света, която се оказа преувеличена.

Европа успях да си достави суров петрол от Латинска Америка, Близкия изток и Съединените щати. Вносът на латиноамерикански суров петрол в Европа е средно 313 000 барела на ден досега за тази година, спрямо 132 000 барела на ден за миналата, показват данните на Refinitiv Eikon. През юли средната стойност беше доста над тази цифра - 600 000 барела на ден.

От Съединените щати Европа е внесла средно 1,1 милиона барела на ден тази година, в сравнение с едва 800 000 барела на ден миналата година. Вносът на петрол от Ирак в Европа е с 20% по-висок от юли до ноември в сравнение със същия период на миналата година, пише Oilprice.

Прекомерното предлагане повлия върху цените. Цените на сорта брент паднаха с близо 9 долара за барел на седмична база. Според европейски търговец на суров петрол европейските рафинерии вероятно са купували повече през ноември.

Паническите покупки, продължилите седмици стачки във френските рафинерии и трудностите от поддръжка на рафинериите забавиха доставките.

Търговците и рафинериите увеличиха покупките си през това лято, очаквайки недостиг, заради забраната на Европа за внос на руски суров петрол. Тази забрана трябва да влезе в сила на 5 декември. Дотогава Европа вероятно няма да има проблеми с получаването на достатъчно суров петрол. След 5 декември обаче може да е различно.