Според  предварителните данни на статистическата служба на ЕС - Eurostat през юни инфлацията в еврозоната излезе на позитивна територия за пръв път от пет месеца насам, благодарение на съществено забавяне при спада на енергийните цени.

Потребителски цени в 19-те страни членки на валутния съюз са се повиши през юни с 0,1% на годишна база след спад с 0,1% през май и средни прогнози на финансовите пазари за стагнация в цените (0,0%).

Това представлява първа положителна стойност на инфлацията в еврозоната  от януари насам, след като предишните четири месеца (февруари - май) бяха белязани или от дефлация, или от стагнация на потребителските цени.

Позитивна новина от днешния предварителен доклад на Евростат е и фактът, че основният индекс на потребителски цени (без тези на храните, тютюневите изделия и енергията) нарасна през юни с 0,9% спрямо година по-рано след повишение с 0,8% през май.

Цените в сектора на услугите се повишиха през юни с 1,1% след растеж с 1,0% през предишния месец, цените на храни, алкохол и тютюневи изделия запазиха темпото на растеж от 0,9%, отчетно през май, докато тези на енергийните продукти се понижиха с 6,5%, но след спад с 8,1% месец по-рано.

Но трябва обаче да се отчете, че инфлацията в еврозоната остава под целевото ниво - 2%, поставено от Европейската централна банка  след от март 2013 г., въпреки серията мащабни стимулиращи лихвени и парични мерки, предприети от ЕЦБ.