Цените на горивата, енергията и стоките ще продължат да растат и през 2022 г. Това прогнозира френският финансов министър Бруно Льо Мер, съобщи БГНЕС.

"Мнозина продължават да твърдят, че увеличението на цените е временно. Но всичко зависи от това какво се има предвид под тази дума. Лично аз не виждам никакви перспективи за подобряване на положението до края на 2022 г.", каза министърът.

По време на речта си той обясни, че покачването на цените е свързано с недостиг на стомана, алуминий, дървен материал, петролни продукти и природен газ.

Отговаряйки на множество въпроси за възможността французите да компенсират рязкото поскъпване на горивата, Льо Мер подчерта, че е "за" целенасочени мерки за подпомагане на семействата, най-засегнати от икономическата ситуация.

По думите му, "задачата на държавата е да защитава населението, трябва да помогнем на тези, които работят или търсят работа". Според него, ако бъде въведена субсидия за скъпото гориво, тя трябва да бъде отпускана на лица с малка заплата и безработни.

Франция може да въведе "бензинови ваучери" за хора с ниски доходи

Франция може да въведе "бензинови ваучери" за хора с ниски доходи

Финансовият министър не подкрепя намаляването на ДДС на горивата

Бруно Льо Мер също така подкрепи възможното ограничаване от правителството на тарифите за електроенергия, които нарастват във Франция от няколко седмици. "Ако не направим нищо, токът ще скочи с 15%", предупреди министърът.

Мерките за защита на френското население от рязкото покачване на цените се очаква да бъдат обявени съвсем скоро.