Хиляди жилища в Гърция могат да подобрят енергийната си ефективност в рамките на мащабна държавна програма... ако тя проработи. Липсата на квалифицирани работници, все по-скъпите материали и бюрократичните забавяния поставят под въпрос усвояването на заделените поне 3 млрд. евро по Плана за възстановяване, пише в. "Катимерини".

Контекст: Програмите тип Exiconomo предвиждат намаляването на консумацията на енергия на сградите с по-нисък енергиен клас с над 30%. Предвижда се инсталирането на автоматизирани системи за контрол на отоплението, газови котлета, термопомпи, инсталации на биомаса, соларни системи за отопление и електроенергия и др.

Гърция поиска още €5 милиарда по Плана за възстановяване

Гърция поиска още €5 милиарда по Плана за възстановяване

Те ще са в рамките на механизма за енергийна независимост

Детайли: Държавните инициативи за повишаване на енергийната ефективност звучат и изглеждат чудесно, докато не се сблъскат с реалностите на южната ни съседка.

Над 1 милион собственици на имоти в Гърция няма да плащат данък за тях, включително българи

Над 1 милион собственици на имоти в Гърция няма да плащат данък за тях, включително българи

Средното понижаване на данъка върху имотите за страната е с 31%

"Катимерини" припомня, че по-старите програми Exiconomo още не са завършени заради бюрократични затруднения. Вече са в ход нови и пазарът среща затруднения да смогне с търсенето.

  • Първият проблем е, че няма достатъчно работници и специалисти, които да реализират проектите;
  • Скокът на лихвите се превърна и в скок на цените в сектора на услугите;
  • Инсталирането на фотоволтаици или на соларен бойлер става все по-скъпо и защото се вдига цената на материалите. Така бюджетите, изчислявани преди няколко години, все по-слабо отговарят на актуалната ситуация;
  • Според ангажирани с различни проекти има и забавяния с разплащането, които са неприятни най-вече за малките и средни фирми и то особено при инсталирането на покривни соларни панели, които според програмата трябва да се комбинират със скъпа батерия. Все по-често се иска от домакинствата да платят със свои пари и след това те да чакат субсидията, която да ги компенсира.