Допълнителен заем в размер на 5 млрд. евро се очаква да получи Гърция в рамките на своя План за възстановяване от ЕС, пише в. "Катимерини". Парите ще са в рамките на механизма за енергийна независимост REPowerEU.

Контекст: Възможността за допълнителни финансиране дойде заради наличието на неусвоени средства за възстановяване - много държави първоначално не се възползваха от предлаганите от Брюксел възможности заради изгодните условия за набиране на финансов ресурс през пазарите.

Гърция гради соларен мегапроект за $180 милиона със своя План за възстановяване

Соларен мегапроект за $180 милиона се строи на 3 часа от Кулата

RWE има 51% участие, ще се използва територията на бивш рудник

Сега страните членки ще изтеглят общо 148 млрд. евро за повишаване на енергийната си ефективност и независимост и след това ще останат неусвоени още 80 млрд. евро, т.е. има повече от достатъчно пари и няма да има проблем Гърция да получи поисканото, пише вестникът от южната ни съседка.

Детайли: До момента заемите по гръцкия План за възстановяване са в размер на 12,7 млрд. евро. Сега общо наличният финансов ресурс за проекти в страната ще е в размер на над 36 млрд. евро - кредити и грантове.

ИПИ: Най-големите рискове пред Плана за възстановяване са политически

Корупция и лоша администрация - най-големите рискове пред БГ плана за възстановяване

Експертите дадоха конкретни препоръки как България да не пропилее европейския ресурс

Заради поскъпването на финансовия ресурс, сега има много сериозни заявки от няколко държави за допълнителни заеми по REPower EU - Испания иска 84 млрд. евро, Полша - 23 млрд. евро, Португалия - 11,5 млрд. евро, Чехия - 11 млрд. евро и т.н.

Първите 2,6 млрд. лева по Плана за възстановяване вече са у нас

Първите 2,6 млрд. лева по Плана за възстановяване вече са у нас

Вицепремиерът Пеканов призова депутатите да ускорят работа по законодателната програма

От друга страна: България е "на опашката" по отношение на усвояването на парите за възстановяване. Планът на нашата страна беше преправян от няколко различни правителства, а следващите траншове зависят от приемането на ред тежки реформи - задача, която тепърва ще разберем дали ще е по силите на новия разпокъсан парламент.