Европейската комисия преведа първия транш от 1,37 млрд. евро (2,6 млрд. лева) по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България, съобщиха от Министерството на финансите. В искането бяха включени 22 етапа и цели, които Брюксел прие.

В официалното съобщение се посочва, че "финансирането ще подпомогне изпълнението на капиталови инвестиции в сфери като енергетика, здравеопазване, образование, транспорт, устойчиво икономическо развитие".

Правителството иска да се откаже от мегапроекта за батериите по Плана за възстановяване. С какво ще го замени?

Правителството иска да се откаже от мегапроекта за батериите по Плана за възстановяване. С какво ще го замени?

Има алтернативи, също свързани със съхранение на енергия

Средствата ще се използват за проекти, чиято реализация вече е започнала като модернизацията и дигитализацията на малки и средни предприятия, обявени от Министерството на иновациите и растежа, строежът на метрото и ТЕТРА системата на МВР.  Средствата ще бъдат използвани и за проекти, които ще започнат в идните седмици - например енергийната ефективност на жилищен и нежилищен сграден фонд, проектите за ВЕИ на покривите на жилищата, средствата за външно изкуствено осветление на  общините, посочи пред журналисти ресорният вицепремиер Атанас Пеканов.

Към 16.12.2022 г. извършените разходи по ПВУ възлизат на 46,3 млн. лева.

Планът предвижда общо 5,69 млрд. евро за България, като, за да ги получи страната ни, ведомствата работят по 66 етапа и цели.

22 от тях са свързани със законодателни инициативи, които са включени във второто искане за плащане в размер на 724 млн. евро, предвидено за първото тримесечие на 2023 година.

Саниране, разширяване на софийското метро: Къде отиват първите средства по Плана за възстановяване?

Саниране, разширяване на софийското метро: Къде отиват първите средства по Плана за възстановяване?

ЕК одобри 1,37 милиарда евро за България

От ключово значение за изпращането на второто искане за плащане е приемането от Народното събрание на 22-та законопроекта, които правителството предварително е съгласувало с ЕК и евентуална тяхна значителна промяна поставя под риск получаването на второто плащане по ПВУ, предупреждават от МФ.

Вицепремиерът Атанас Пеканов призова на брифинг депутатите да ускорят работа по свързаната с плана законодателна програма: "Няма да спра да го повтарям - ПВУ изисква от нас действия и реформи. Това ще се случи само при политическа воля за това. Рискуваме да останем в периферията на Европа".