Първото искане за плащане към България по Националния план за възстановяване и устойчивост на стойност 2,7 млрд. лева получи одобрение от Европейската комисия (EK), обяви преди ден заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По процедура мнението на комисията е изпратено на Икономическия и финансов комитет с искане за становище. Комитетът трябва да представи становището в срок до четири седмици и след това то ще бъде взето предвид в оценката на ЕК. Впоследствие комисията ще приеме окончателното решение за отпускане на средствата и тогава сумите ще може да бъдат платени на България.

Какво ще случи, когато България получи окончателно "да" и средствата бъдат изплатени?

Когато тези средства бъдат изплатени от ЕК по сметката на Министерството на финансите те няма да бъдат директно насочени към конкретни проекти, а ведомството ще ги разпредели спрямо нуждите.

Това означава, че ако строежът на столичното метро, например се придвижи до момент, в който има нужда от средства, финансовото министерство ще ги осигури, а в последствие ще си ги възстанови от средствата, които са постъпили от ЕК.

Това е така, защото има един график на получаване на плащанията и отделен график за реализиране на проектите, т.е. не винаги трябва да се изчака задължително парите от ЕК да постъпят в държавната хазна, за да стартира проект. 

Министерството на финансите официално поиска първото плащане по Плана за възстановяване

Министерството на финансите официално поиска първото плащане по Плана за възстановяване

Искането включва 22 етапа и цели, свързани с изпълнението на 18 реформи и инвестиции

По принцип проектите, които са в най-напреднала фаза и трябва да бъдат отворени скоро и да започне строителство са - старта на програмата за саниране на жилищни сгради, строителството на нов участък от софийското метро и изграждането на STEM центрове, кабинети, среда и високоспециализирани класни стаи.

Плащанията по Плана са основани на резултатите и зависят от изпълнението от държавите членки на инвестициите и реформите, посочени в съответните им планове за възстановяване и устойчивост. Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк спектър от мерки за инвестиции и реформи в 12 тематични компонента. Той е на стойност около 12 млрд. лева под формата на безвъзмездни средства. С това първо плащане ще бъдат платени около 23% от средствата, които България трябва да получи общо по Плана.

Румъния вдига "данък сгради" заради Плана за възстановяване

Ето какъв "данък сгради" плащат румънците и защо налогът ще бъде повишен

Промените касаят всички собственици на имоти в северната ни съседка

Вторият транш ще бъде в размер на 1,4 млрд. евро и получаването му ще бъде най-трудното, стана ясно от думите на Атанас Пеканов. Вицепремиерът поясни, че една от необходимите промени по него е Законът за енергетиката и определяне какво точно значи "енергийна бедност".