Служебният кабинет иска да направи промени в одобрения вече Националния план за възстановяване и устойчивост, като замени определяния като мегапроект за изграждане на парк от батерии за съхранение на 6600 МВтч електроенергия на обща стойност 1,53 млрд. лева. Това стана ясно при изслушването на министъра на енергетиката Росен Христов пред ресорната комисия в Народното събрание вчера следобед.

За отказа от проекта за батерии Христов обясни, че няма информация за технологична и икономическа обосновка и че център с такава мощност по света още не е изграждан.

"Целта на проекта за батерии е изграждане на център или множество центрове за съхранение на енергия с обща мощност от 6 хил. МВтч. Нашите анализи показаха, че такъв обем в света още не е правен. Това е огромно количество батерии. Няма и анализ откъде и как тези батерии могат да бъдат доставени. Става въпрос за 6000 контейнера с батерии.

Консултирахме се и с пристанищата, които трудно биха поели такъв оборот. Няма анализи как това може да бъде осъществено, как изобщо може да се изгради такъв парк от батерии и няма никакви анализи за утилизацията, което е много важен компонент, след като изтече цикъла на живот на тези батерии от порядъка на 6 - 7 години. Рециклирането е сериозен проблем", обясни енергийният министър пред депутатите, цитиран от "Сега".

Христов посочи още, че въпросът е повдигнат пред ЕК, като "предложихме алтернативи за съхранение на енергия на база на препоръки от учени, вкл. нова подземна ПАВЕЦ и нови газохранилища". Според енергийния министър, има първоначални данни, че в Старозагорския регион има подходящи структури за складиране на газ.

Саниране, разширяване на софийското метро: Къде отиват първите средства по Плана за възстановяване?

Саниране, разширяване на софийското метро: Къде отиват първите средства по Плана за възстановяване?

ЕК одобри 1,37 милиарда евро за България