5 соларни парка с обща пикова мощност от около 210 MWp ще се строят в Гърция с пари от Плана за възстановяване на южната ни съседка. Проектът е съвместно начинание на RWE Renewables (51%) и местната PPC Renewables (49%), като инвестицията ще бъде финансирана с 90 млн. евро от ЕС чрез NextGenerationEU, 54 млн. евро заем от Eurobank и Alpha Bank и 36 млн. евро собствен капитал, съобщава ESG News.

Соларните инсталации ще бъдат разположени в Западна Македония, на територията на вече нефункциониращия открит рудник "Аминтео". Обектът е близо до границата със Северна Македония. Очаква се строителните работи да започнат напролет и да приключат до края на първото тримесечие на следващата година.

ИПИ: Най-големите рискове пред Плана за възстановяване са политически

Корупция и лоша администрация - най-големите рискове пред БГ плана за възстановяване

Експертите дадоха конкретни препоръки как България да не пропилее европейския ресурс

Вече има и договори с трети страни за изкупуване на енергията за периоди между 1о и 15 години. Двете компании имат планове и за други проекти във ВЕИ сферата.

След завършването на проекта съвместният соларен бизнес на RWE и PPC в Гърция ще управлява инсталации, които генерират до 2000 MWp. За сравнение, по данни на AE-Solar, целите на България са до 2024 г. всички играчи на нашия соларен пазар да разполагат с общ инсталиран капацитет от 2500 MWp.

Правителството иска да се откаже от мегапроекта за батериите по Плана за възстановяване. С какво ще го замени?

Правителството иска да се откаже от мегапроекта за батериите по Плана за възстановяване. С какво ще го замени?

Има алтернативи, също свързани със съхранение на енергия

"Зеленият преход е основен стълб на Националния план за възстановяване и устойчивост "Гърция 2.0", който в момента се изпълнява. Всъщност, в тези трудни времена, когато светът е изправен пред безпрецедентни предизвикателства, над 11 млрд. евро вече са в държавната хазна чрез този подход към развитието", коментира зам.-министърът на финансите Тодорос Скилакакис.