"Северен поток 2" през последните години се превърна в горещ геополитически и икономически въпрос. Газопроводът, свързващ Русия и Германия през Балтийско море, беше точка за атака на американските санкции срещу Москва, но и европейските държави, изглежда, са против него - точно вчера Полша разкритикува проекта като "твърде скъп" за Стария континент.

Германия, от своя страна, изтъква, че това е икономически, не политически, проект. Но след отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални дори и Ангела Меркел обърна позицията си, като посочи вчера, че: "Аз още нямам окончателно мнение за проекта."

Полша: "Северен поток 2" струва прекалено много на Европа

Полша: "Северен поток 2" струва прекалено много на Европа

Проектът прави съюза зависим от доставките на руски газ, гарантирайки финансови инжекции за руската олигархия, смята полският премиер

Оказва се, че страната все още има ходове да се освободи от руската тръба, която би трябвало да праща по 55 млрд. кубически метра газ годишно когато бъде изградена. Никой от тях не е безболезнен за Германия, като в някои случаи цената би могла да бъде твърде висока, но Америка Ернандез разглежда шест сценария, по които това би могло да се случи, за politico:

  • Отнемане на дадените разрешителни за строеж

Разрешителните за полагането на тръбата под териториалните води и на сухоземната територия на Германия са дадени от провинция Мекленбург-Ворпомерн, която яростно защитава финализирането на проекта. Тоест ще е доста трудно областта да бъде притискана от Берлин.

Друг орган, издал разрешение за строеж, е независимата Федерална морска и хидрографска агенция, чиито правомощия обхващат разширените териториални води на страната. Но нейният статут също ще превърне политическия натиск в трудна алтернатива.

Меркел под натиск да спре "Северен поток 2" заради Навални

Меркел под натиск да спре "Северен поток 2" заради Навални

По-рано канцлерът призова темите да не бъдат смесвани

Освен това, ако някоя от двете отнеме разрешителните за строеж поради политически причини, базираната в Швейцария Nord Stream 2 AG може да съди Германия, като максималният размер, който федералната република може да плати по такова дело, е стойността на целия проект - 9,5 млрд. евро.

  • Отнемане на разрешителните от федералния съд

Провинцията, федералните власти и агенцията обаче може да не се намесват, тъй като съдът може да отмени разрешителните заради делата, заведени от "зелените" неправителствени организации в страната, които настояват за това заради потенциални щети върху природата. Един от основните им пунктове е, че изтичанията на метан може би имат много по-голям парников ефект върху околната среда, колкото се смяташе до момента.

В момента делото се разглежда от висшия административен съд на Грайфсвалд, който може да реши и в двете посоки.

  • Забрана на вноса на руски газ

Законът за международната търговия и плащания в Германия позволява забраната на определени стоки за "гарантиране на сигурността на Федерална република Германия или за гарантиране на мирното съществуване на германците".

В случая, ако страната поеме по този път, тя може да се позове на отравянето на Навални, което ще ѝ даде възможност за временно спиране на руския внос, включително и по "Северен поток".

Вашингтон: Русия няма да успее да завърши "Северен поток 2" в срок

Вашингтон: Русия няма да успее да завърши "Северен поток 2" в срок

Това твърди съветника по енергетика на Доналд Тръмп

Ернандез вижда две заплахи при този сценарий: отмяна на ембаргото от германския съд, нещо което се случи в края на миналата година, когато административния съд във Франкфурт отхвърли забраната на износа на бронирани машини за Саудитска Арабия; или ответна реакция от Европа. Причината е, че ако Германия забрани вноса на руски газ, това ще остави останалите европейски страни без суровината също.

  • Забрана на проекта от САЩ

САЩ вече заплаши със санкции базираната в Швейцария компания Allseas, ако тя продължи участието си в изграждането на проекта последните 150 километра подводен газопровод, което доведе до оттеглянето ѝ от него. Администрацията на Тръмп увеличи и санкциите срещу проекта, които ще бъдат наложени на всяка страна или компания, която партнира или е контрагент на "Северен поток 2". Техният брой е съответно около дузина държави и над 120 компании.

В отговор на това обаче властите в Германия създадоха медийна буря, заради намесата на САЩ в политиката на Стария континент. Но за тях може да се окаже по-изгодно именно Белия дом да свърши мръсната работа.

  • Общоевропейски санкции

За Германия това е най-безопасната опция, тъй като тя не поема риск сама. Съветът на Европа обаче трябва да гласува единодушно за налагането на подобна санкция, а досега самата Германия е против подобно развитие.

  • Липса на лиценз

Накрая "Северен поток 2" може да се окаже просто без лиценз за доставка на газ. Той трябва да бъде предоставен след независим одит. Предизвикателството за одитора е, че ако той подпише договор с North Stream 2 AG, веднага ще му бъдат наложени санкции от САЩ.

САЩ: "Северен поток 2" ще подчини Европа на Русия

САЩ: "Северен поток 2" ще подчини Европа на Русия

Американците предлагат Европа да внася газ от тях

Освен това, "Газпром" трябва да отговори на Директивата за газта на Европейския съюз и да се раздели с управлението на газопровода, което ще бъде ревизирано от германския енергиен регулатор. При това, компанията беше предупредена, че не може просто да го прехвърли на свое дъщерно дружество.