Германско-руският енергиен проект "Северен поток 2" вече струва прекалено много на Европа. Залогът тук е европейската сигурност, доверие и независимост на, а той расте от година на година.

Това коментира полският министър-председател Матеуш Моравецки по отношение на газопровода, който трябва да доставя руски газ до Германия в интервю за Frankfurter Alldemeine Zeitung, цитиран от Polish Press Agency.

В статията, озаглавена "Тест за европейската солидарност" премиерът предупреждава, че "Северен поток 2" разкъсва общата енергийната политика на Европа и прави съюза "зависим от доставките на руски газ, гарантирайки финансови инжекции за руската олигархия".

Меркел под натиск да спре "Северен поток 2" заради Навални

Меркел под натиск да спре "Северен поток 2" заради Навални

По-рано канцлерът призова темите да не бъдат смесвани

По неговите думи по-опасно от това е, че чрез проекта Русия увеличава влиянието си в Германия, която е "един от основнике икономически и политически партньори в ЕС и НАТО".

Моравецки настоява за спиране на работата по газопровода, а като мотив за това той посочва отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. По неговите думи единственият логичен отговор на това е "изпращането на проекта "Северен поток 2" в архива".

По неговите думи не е достатъчно да се отчете, че Русия "погазва демокрацията и свободата на словото". "С държава, която нарушава международните норми и международното законодателство не само на своя територия, но и на територия на ЕС и НАТО, е невъзможно да се води конструктивен диалог", смята той.

"Северен поток 2": Проектът с много врагове, който успя да сближи Европа и Русия

"Северен поток 2": Проектът с много врагове, който успя да сближи Европа и Русия

Москва и "Газпром" искат да пуснат газопровода в експлоатация в рамките на 6 месеца въпреки трудностите