Канцлерът Ангела Меркел е под натиск от собствената си партия да прекрати подкрепата си за спорния "Северен поток 2", след като станаха ясни връзките на Кремъл с отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални, пише Bloomberg.

Норберт Рьотген, председател на външната комисия в парламента и кандидат за лидер на партията на Меркел, заяви, че газопроводът "Северен поток 2" трябва да бъде спрян, тъй като завършването му ще е награда за руския президент Владимир Путин. "След отравянето на Навални се нуждаем от силен европейски отговор, който Путин разбира: ЕС трябва да вземе общо решение за спирането на "Северен поток 2", каза той.

По-рано Меркел заяви, че тестовете са показали недвусмислено, че Навални е отровен с нервния агент "Новичок" и призова руското правителството да даде отговор на обвиненията. Канцлерът ще се консултира с ЕС и НАТО за подходящ отговор през следващите дни. Алекзандър Добринт, член на блока на Меркел, настоява за нови санкции срещу Русия

Преди отравянето на Навални с "Новичок" да бъде потвърдено, Меркел заяви, че темата не трябва да бъде смесвана с изграждането на "Северен поток 2". Газпроводът се изгражда от консорциум, воден от руската Газпром. Дори и преди отравянето на Навални, проектът бе под въпрос заради усилията на САЩ да го спрат.

Рублата се срина заради отравянето на Навални

Рублата се срина заради отравянето на Навални

Анализатори и трейдъри се притесняват от нови санкции срещу Русия