Руската рубла премина през най-големия еднодневен срив от почти 6 месеца насам, след като германското правителство съобщи, че опозиционният лидер Алексей Навални е отровен с Новичвок, предава The Moscow Times.

Валутата загуби над 2,5% при новината и се търгува при нива от 75,6 за един щатски долар - най-ниското ниво от началото на май, когато пандемията в Русия достигна своя пик.

"Субстанцията в организма на Навални несъмнено е от семейството на Новичок", заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. Германия насоява за обяснение от Москва, която отрича да е отравяла критика на Владимир Путин. Берлин ще обсъди въпроса с ЕС и НАТО.

Анализатори и трейдъри смятат, че рублата е особено уязвима на случващото се на терена на геополитиката и смятат, че потвърждението за отравянето на Навални повишава възможността от нови санкции срещу Русия.

От началото на годината валутата поевтиня с 20% спрямо щатския долар. Спадът от 2,6% от най-острият от 13 март насам, когато пазарите бяха в състояние на свободно падане заради пандемията. Рублата поевтинява и с 1,6% спрямо еврото до 89,1 - на ръба на най-ниското ниво в историята.