Приходите от туризма в Сърбия през първите десет месеца на 2021 г. възлизат на 1,275 мириапда евро, съобщават местните медии, цитирайки министърът на търговията, туризма и телекомуникациите Татяна Матич.

Тя заяви, че според доклада на Националната банка на Сърбия (НБС), валутният поток от туризъм към страната се е увеличил през първите десет месеца на пандемичната година с 49% спрямо периода януари-октомври 2020-а.

Чуждите туристи у нас намаляват. Близо 70% от почиващите този сезон са българи

Чуждите туристи у нас намаляват. Близо 70% от почиващите този сезон са българи

Приходите от нощувки у нас за юни достигат 82,5 милиона лева

"Тези данни показват, че туризмът в Сърбия се възстановява много бързо и ефективно от последствията от пандемията и че страната ни е призната за уникална и автентична туристическа дестинация", коментира Матич.

През последните години Сърбия е еднакво привлекателна както за местни, така и за чуждестранни туристи. Чрез развитите си зимни и летни курорти, както и с все по-добрите условия за селски туризъм на достъпни цени.

Страната успява да създаде имиджа на местните си туристически продукти по уникален начин чред адекватна национална политика и рекламни кампании, насочени за вътрешния и външния пазар. И всичко това очевидно работи, дори във време на пандемия.