Въпреки глобалната пандемия, Хавай остава посещавана дестинация, което, предвид риска от разпространението на коронавируса, доведе до протести от страна на местните жители. Сега властите в щата започнаха активна кампания за връщане на туристите по родните им места.

Местното бюро за туризъм отпусна грант на стойност 25 хил. долара на Visitor Aloha Society of Hawaii, с които ще бъдат заплащани билетите за връщане на посетителите до родните им места, предаде Zero Hedge. До момента вече са закупени 20 еднопосочни билета за връщане, повечето от които са до други части от САЩ.

"Повечето от посещаващите страна, според мен, са безотговорни за това, че пътуват до Хавай по време на пандемията от коронавирус, знаейки, че се опитваме да опазим островите от разпространението на заразата", коментира пред New York Times президентът и главен изпълнителен директор на Visitor Aloha Society of Hawaii Джеси Лани Рич.

$18-милиардната туристическа индустрия в Хавай е поредната жертва на търговската война

$18-милиардната туристическа индустрия в Хавай е поредната жертва на търговската война

Конфликтът между двете най-големи икономики в света срина броя на китайските туристи, които посещават острова

Все пак щатът не се радва на същия брой туристи, както през миналата година по същото време. В контекста на затворените заведения и плажове, посещенията регистрираха срив от почти 100%. Малкото, който все пак летят до островите, се оказва, че не спазват противовирусните инструкции като стоят на плажовете.

Те са се възползвали от изключително евтините полети до Хавай, предлагани от почти фалиращите авиокомпании. Двупосочен билет от и до Калифорния например в момента струва само 238 долара.

Сривът на пътуванията доведе и до икономически крах, след като туристическият отрасъл беше затворен на 17 март. В Хавай в сила са мерки за социално дистанциране, а броят на болните и починалите съответно е 604 и 14 души.