В Хавай нарастват притесненията за икономиката на щата, тъй като търговският конфликт между САЩ и Китай е напът да намали непрестанния поток от китайски туристи.

За юни броят на туристите от Китай в архипелага са намалели с 36% спрямо същия период на миналата година, става ясно от данни на Хавайския орган по туризъм, цитиран от CNBC.

"Хавай иска да се възползва от този доходоносен пазар, но има два проблема, които възпрепятстват нашите планове - изискванията за виза и антагонистичната политика от администрацията на Тръмп. Докато Щатите налагат ограничения върху пътуването и заемат бойна политическа позиция, китайските туристи ще предпочитат да пътуват на друго място", заявява сенаторът на щата Глен Уакай.

"Китайците имат апетит за пътуване и имат дебели портфейли. Искаме да направим Хавай гостоприемно място за тях, но това е невъзможно, ако федералното правителство не отключи вратата", допълва той.

Азиатският пазар е важна част от туризма на Хавай. Една от всеки четири работни позиции в щата е свързана с туризма, така че отливът на китайски туристи може да има негативно влияние върху икономиката на острова.

По време на срещата Г-20 американският президент Доналд Тръмп и китайският Ши Джин Пинг се споразумяха да започнат преговори и да не налагат допълнителни тарифи.

"Не можем да оставим политиката да възпрепятства сектора, защото в края на деня равносметката показва, че туризмът е източник на най-много приходи навсякъде по света", казва Мюфи Ханенман, главен изпълнителен директор на Хавайската асоциация по настаняване и туризъм.

Според него през последните пет години се наблюдава спад на китайските туристи в Хавай, но политиката на Тръмп допълнително влошава ситуацията.

През 2018 година близо 10 милиона туристи от целия свят са посетили Хавай, като приходите за американската икономика са били 18 милиарда долара, а в сектора са били заети 200 000 души. 20% от тези посетители са от Азия, предимно от Япония, Корея и Китай.

Докато китайските туристи представляват само 2% от общия брой на посещаващите Хавай, те стоят по-дълго и харчат повече пари спрямо останалите азиатски посетители. Средно китайците остават на острова малко над осем дни и харчат средно по 350 долара на ден по време на ваканцията си.

"Китайците имат репутация на по-заможни туристи. Хранят се в луксозни ресторанти, посещават скъпи магазини и са любители на приключенията, като обичат да се разхождат и да разглеждат острова", обяснява Ханенман.

"Хавай е приятелски настроен към китайските туристи предимно заради културата. Това е място, с което те могат лесно да се идентифицират. Ние им предлагаме всичко, което искат тук, с изключение на хазарта. Така че това е пазар, който познаваме и разчитаме на приходите от него", допълва той.

Търговската война между САЩ и Китай може да струва на света $600 милиарда

Търговската война между САЩ и Китай може да струва на света $600 милиарда

Ако митата обхванат цялата търговия, ни очаква корекция на пазарите