Търговската война между Съединените американски щати и Китай навлезе в нова, опасна фаза. Митата бяха повишени, а има опасност и от още. Бързото решение все още е възможно, като президентите на двете страни ще се срещнат по време на срещата на Г-20 следващия месец. Но изглежда, че търговската война ще бъде дълга, сложна - и скъпа, пише Bloomberg.

Икономистите на изданието са изчислили как ще изглеждат основните сценарии. Заключението е, че ако митата засегнат цялата търговия между двете най-големи икономики, световният брутен вътрешен продукт ще намалее с $600 милиарда през 2021 г. - годината на най-силен удар.

На 10 май САЩ увеличиха митата върху внос от $250 милиарда до 25 процента. Китай отговори бързо с мита между 5% и 25%. Моделът на Bloomberg сочи, че производството в Китай и САЩ ще бъде с 0,5% и 0,2% по-ниско, в сравнение със сценарий, в който няма търговска война. Световното БВП също ще намалее.

Ами ако митата се увеличат? САЩ заплаши с 25% налог върху целия внос от Китай, ако не бъде постигната бърза сделка. И Китай ще отговори бързо. Според модела, при 25% върху цялата търговия, БВП ще намалее с 0,8% в Китай и с по 0,5% в САЩ и по света до средата на 2021 г.

Кой е най-лошият сценарий за развитието на търговската война между САЩ и Китай?

Кой е най-лошият сценарий за развитието на търговската война между САЩ и Китай?

Прогнозите на експертите

Капиталовите пазари вече реагират бурно при всяко ново заглавие за търговската война, а китайският страда подчертано много. Но от началото на годината пазарите и в САЩ, и в Китай са на зелена територия спрямо началото на януари, което означава, че инвеститорите все пак залагат, че сделка ще има. Ако грешат и гиганти като Apple бъдат обложени с мита, ни очаква рязка корекция. Сценарият добавя около 10% спад на пазарите заедно с мита от 25% върху всички стоки. В този случай БВП-то на Китай ще бъде с 0,9% по-ниско, на САЩ с 0,7%, а на света - с 0,6%.

Ефектът няма да бъде ограничен само до САЩ и Китай. Bloomberg посочва и кои страни ще пострадат най-много: спад на износа от Китай ще падне върху Тайван, Южна Корея и Малайзия, които участват активно във веригата за доставки. Около 1,6% от износа на Тайван е пряко свързан с този на Китай за САЩ. За Южна Корея и Малайзия тези числа са 0,8% и 0,7%, съответно.

От другата страна, най-зависими от износа на САЩ, са Канада и Мексико.

Междувременно Международния валутен фонд припомни, че компаниите в САЩ плащат почти всички мита, наложени от Доналд Тръмп на китайския износ. Президентът постоянно твърди, че цената се плаща именно от Китай, което бе опровергавано многократно.

За пазарите сега има по-голям страх от търговската война. И той е свързан с глобалния растеж

За пазарите сега има по-голям страх от търговската война. И той е свързан с глобалния растеж

Сигнали за него идват от представянето на фондовите пазари