Търговската война, която миналата година САЩ започна с Китай, изглежда няма да бъде кратка и лесна за спечелване. И докато конфликтът между двете държави се задълбочава, икономистите пресмятат колко струва тя на световната икономика.

От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреждават, че ескалацията на конфронтацията ще нанесе сериозен удар върху американския брутен вътрешен продукт. А това от своя страна може да "изтрие" 0,7% от глобалния растеж до 2021 година. Това в номинално изражение това е грубо около 600 милиарда долара.

Експертите от организацията също така смятат, че може да има ново негативно развитие и на отношенията между Вашингтон и Брюксел успоредно с нарастващата несигурност около излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

От Morgan Stanley смятат, че възможностите за постигане на консенсус между двете най-големи икономики в света се изчерпват. От инвестиционната банка предупреждават, че липсата на решение на въпроса до следващия месец ще се отрази негативно върху глобалния растеж.

"Ако разговорите пропаднат и няма сделка, а САЩ въведат 25% мита върху останалия китайски внос за 300 милиарда долара, глобалната икономика може да се насочи към рецесия", предупреждават анализаторите, цитирани от CNN Business.

По техните думи това ще принуди Федералният резерв да намали основните лихви в САЩ отново, а Китай ще трябва да въведе нови сериозни стимули.