Цените на храните по света намаляват за трети пореден месец през април, съобщи Организацията за храни и земеделие към ООН, цитирана от Reuters.

Индексът на организацията, който следи месечните промени на кошница от продукти, достига средно 165,5 миналия месец, спад от 3,4 процента спрямо март.

Захарта пада до 13-годишно дъно, сривайки се с 14,6 процента спрямо март, след като пандемията свали търсенето. В същото време падащите цени на петрол намалиха и нуждата от захарна тръстика за производство на етанол.

Зеленчуково олио поевтинява с 5,2 процента, а индексът за млечните продукти пада с 3,6 процента, като маслото и млякото записват двуцифрени спадове.Индексът, който следи цената на месото, изтрива 2,7 процента - частично възстановяване, благодарение на подновеното търсене в Китай. Големите производители изпитват затруднения в логистичния процес, а мерките по света намаляват търсенето на месо, посочват о агенцията.

Цената на ориза се покачва със 7,2 процента през март, частично заради временна забрана за износ от Виетнам.През март т.г. в България хранителните продукти и безалкохолните напитки записаха увеличение с 0.1%.

През март 2020 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: зърнени закуски - с 0.7%, месо от едър рогат добитък - с 0.4%, свинско месо - с 1.5%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 0.1 и 0.3%, прясна и охладена риба - с 0.7%, пълномаслено прясно мляко - с 0.9%, домати - с 9.4%, краставици - с 9.6%, зрял лук - с 1.3%, листни зеленчуци - със 7.4%, маслини - с 0.8%, гъби - с 0.1%, зрял боб - с 1.2%, сушени зеленчукови подправки - с 0.4%, кафе - с 0.5%, чай - с 0.1%, бира - с 0.6%, и други.

През март 2020 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: ориз - с 1.9%, брашно - с 1.0%, хляб - с 0.8%, макаронени изделия - с 1.7%, месо от домашни птици - с 1.0%, мляно месо (кайма) - с 0.6%, нискомаслено прясно мляко - с 2.2%, кисели млека - с 1.1%, сирене - с 0.4%, кашкавал - с 1.1%, извара - с 1.5%, яйца - с 0.9%, млечни масла - с 2.1%, олио - с 0.1%, ябълки - с 4.5%, цитрусови плодове - с 1.6%, зеле - с 3.1%, зрял чесън - с 2.4%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 1.9%, леща - с 3.4%, картофи - с 1.9%, захар - с 0.2%, оцет - с 1.9%, сол - с 2.3%, газирани напитки - с 1.6%, плодови сокове - с 3.6%, ракии - с 0.5%, вина - с 0.2%, и други.

Цените падат с 0,6% през март

Цените падат с 0,6% през март

Инфлацията от началото на годината се забавя до 0,4 процента